Ga door naar tekst
Sluit (esc)

Wil je graag op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een GRATIS maandplanner printable! Blijf op de hoogte van nieuwe producten, acties, gratis downloads en andere nieuwtjes. Welkom! ♡

5 tips om je concentratie vast te houden als je plannen moeilijk vindt

Concentratie vasthouden, zeker als je moeite hebt met plannen, kan soms voelen als een onmogelijke taak. Misschien herken je dit: je zit achter je bureau, vastbesloten om iets gedaan te krijgen, maar je gedachten gaan alle kanten op. Of je probeert een planning te maken, maar het voelt alsof je hoofd meteen volloopt met chaos en stress. Voor mensen met hersenletsel, ADHD, ADD of algemene concentratieproblemen kan dit een dagelijkse strijd zijn.

En weet je? Je bent niet alleen. Het is echt oké dat het niet altijd lukt. Sterker nog, het erkennen van deze uitdaging is al een belangrijke eerste stap. In dit blog wil ik je vijf praktische en haalbare tips geven die je kunnen helpen om je concentratie wat meer vast te houden, zelfs als plannen niet jouw sterkste kant is of vanwege een diagnose of ziektebeeld zelfs een enorm uitdaging.

Zoek je een fijne planner voor het beter vasthouden van je concentratie? Ontdek hier de prikkelarme planners die speciaal hiervoor zijn gemaakt!

Waarom is concentratie soms zo lastig vast te houden?

Misschien vraag je je af: "Waarom lijkt het zo makkelijk voor anderen om zich te concentreren, terwijl het voor mij voelt als een marathon?" Het antwoord ligt vaak in hoe ons brein werkt. Bij concentratieproblemen, ADHD of hersenletsel wordt er veel energie gevraagd van je hersenen om focus te behouden. Taken die voor anderen vanzelf lijken te gaan, kosten jou misschien veel meer inspanning.

En dan is er nog onze omgeving: misschien wel die constante meldingen op je telefoon, huishoudelijke klusjes die op je wachten, kinderen die aandacht en zorg nodig hebben of simpelweg de druk die je jezelf oplegt om perfect te presteren. Al die prikkels maken het lastig om rust en focus te vinden. Het goede nieuws? Met de volgende 5 kleine veranderingen kun je leren deze uitdagingen beter aan te pakken en weer wat meer grip op je dagen te krijgen.

1. Begin klein: maak het haalbaar en overzichtelijk

Je kent het waarschijnlijk: je kijkt naar je to-do-lijst en je voelt je al moe voordat je begint. Dat is volkomen normaal, zeker als je hoofd snel volloopt. Wat je kunt doen, is klein beginnen. Kies één ding dat je nu kunt doen en maak dat af. Het hoeft niet groot of indrukwekkend te zijn.

Bijvoorbeeld: in plaats van "de hele keuken schoonmaken" stel je een kleiner doel, zoals "de vaatwasser uitruimen." Door je taken op te delen in kleine, haalbare stukjes, geef je jezelf niet alleen meer overzicht, maar ook een gevoel van succes. Elk vinkje op je lijst is een stap vooruit, hoe klein dan ook.

2. Gebruik de Pomodoro-methode voor korte focusmomenten

Als je snel je concentratie verliest, kan het helpen om te werken in korte tijdsblokken. De Pomodoro-methode is hiervoor ideaal. Het werkt simpel: zet een timer op 25 minuten, werk aan één taak en neem daarna een korte pauze van 5 minuten. Na vier rondes neem je een langere pauze.

Deze methode helpt je brein om focusmomenten af te wisselen met rust. Voor mensen die snel overprikkeld raken, is dit vaak een verademing. Het hoeft niet perfect; probeer gewoon te starten met één blokje en kijk hoe dat voelt. En als dat niet gelijk 'goed' gaat of fijn voelt, probeer het dan op een later moment nog eens. Je zult merken dat het even wennen is en dat het na een aantal keer proberen steeds beter voelt.

3. Creëer een overzicht met behulp van hulpmiddelen

Chaos in je hoofd hebben is voor veel mensen met concentratieproblemen een welbekend probleem. Alles wat je moet doen, lijkt één grote warboel, zonder duidelijke volgorde of prioriteit. Misschien herken je het wel: je probeert je ergens op te focussen, maar ondertussen dwarrelen er allerlei andere taken en gedachten door je hoofd. Het kan voelen alsof je nooit grip krijgt en dat maakt plannen en concentreren extra lastig.

Wat mij (en veel anderen) helpt, is om letterlijk alles wat je bezighoudt op papier te zetten. Een fijne ondersteuning hierbij is de prikkelarme medium planner die ik heb ontworpen. Deze planner helpt je om je taken en gedachten overzichtelijk te maken, zonder dat het overweldigend wordt. Er is bijvoorbeeld ruimte voor een braindump, zodat je alles uit je hoofd krijgt en rust kunt creëren. In alle planners die ik maak en in deze webshop verkrijgbaar zijn, kun je per kwartier plannen. Hierdoor krijg je een realistischer beeld van je beschikbare tijd en heb je simpelweg meer ruimte om je dag goed in te delen. Zo kun je heel gemakkelijk grotere taken opdelen in kleine, behapbare stappen die minder overweldigend voelen. Dit maakt het zoveel makkelijker om je concentratie vast te houden, zelfs op de moeilijkere dagen.

4. Maak je omgeving prikkelarm

We leven in een wereld vol afleidingen. Een telefoon die constant piept, kinderen die om aandacht vragen, felle kleuren, losse rondslingerende spullen of de tv die op de achtergrond aanstaat – het zijn allemaal kleine dingen die je uit je concentratie kunnen halen. Probeer daarom je werkplek zo prikkelarm mogelijk te maken.

Wat hierbij kan helpen kunnen simpele dingen zijn, zoals het dragen van een noise-cancelling koptelefoon of het gebruik van rustige, niet storende achtergrondmuziek. Zet je meldingen uit, leg je telefoon buiten handbereik en maak je werkplek zo overzichtelijk en opgeruimd mogelijk. Hoe minder je omgeving je afleidt, hoe makkelijker het is om je aandacht bij je taak te houden.

5. Reflecteer regelmatig op wat werkt (en wat niet)

Misschien herken je dit: je begint aan een nieuwe methode om je te concentreren en na een paar dagen voelt het alweer alsof het niet werkt. Dit is geen falen. Het is juist een uitnodiging om te reflecteren en aanpassingen te maken zodat het beter bij jou gaat aansluiten.

Sta bijvoorbeeld eens stil bij hoe je je voelt aan het einde van de dag. Wat gaf je energie? Wat voelde zwaar? Dit kun je opschrijven in deze reflectie printable met energiemeter die ik voor je heb gemaakt. Door regelmatig te evalueren kun je ontdekken welke methodes voor jou werken en waar je nog wat aan kunt sleutelen. Het helpt je om bewuster keuzes te maken, zodat je je dagen steeds meer kunt afstemmen op wat goed voelt.

Wees lief voor jezelf

Zowel concentreren als plannen hoeven niet perfect te gaan. Het is oké om af en toe afgeleid te raken of een planning te laten varen. Wat belangrijk is, is dat je blijft proberen en uiteindelijk voor jezelf ontdekt wat voor jou werkt. Daar kun je zoveel baat bij hebben in de toekomst. Geef jezelf nu de ruimte om kleine stappen te zetten en vier die momenten, hoe klein ze ook lijken.

Je bent niet alleen en je doet het al zoveel beter dan je misschien zelf denkt. Geef jezelf de tijd en de liefde die je nodig hebt om te groeien. Jij verdient rust, overzicht en grip op je dagen. 💛

Bekijk hier de prikkelarme planners die ik heb gemaakt en jou gaan helpen je dagen overzichtelijk te maken en je concentratie beter vast te houden!


Bekijk alle prikkelarme planners

 

Vorige blog
Volgende blog

Zoek