Ga door naar tekst

De voordelen van een planner die per kwartier gaat

Planner per kwartier. Dit is voor mij één van de belangrijkste redenen geweest om zelf planners te gaan ontwikkelen. Ik kon namelijk zelf geen planners vinden met een tijdsindeling per kwartier en ik vond dat super onhandig. In dit blog neem ik je mee door alle redenen waarom ik dit zo onhandig vond en vind. Natuurlijk is het ook heel persoonlijk, want ik heb ook klanten gehoord die zeiden dat ze de kriebels kregen van het zinnetje "Plannen per kwartier". En dat begrijp ik ook wel, want het lijkt namelijk alsof je dan daadwerkelijk ieder kwartier van je dag zou moeten plannen. Ik snap wel dat je daar de kriebels van krijgt, want dat wil toch niemand? Ik zie dit heel anders en vertel je graag in dit blog waarom ik ervan overtuigd ben dat een planner of kalender die per kwartier gaat, jou het meeste overzicht kan bieden in je dagelijks leven!

Waarom kies je voor een planner met kwartier indeling?

Er zijn verschillende goede argumenten waarom een planner waarop je per kwartier kunt plannen een verschil kan maken. Lees je mee?

Reden 1: specifieke tijden inplannen op de juiste plek

Stel je hebt een planner met alleen een lijntje per uur, of als je geluk hebt: met een lijntje per half uur. Je plant een afspraak in bij de tandarts om 14.15 uur en je wilt daarvoor nog even een kleine boodschap doen. Dan wordt dit toch al heel knap in te plannen op één of twee lijntjes. Daarnaast zal het ook snel onoverzichtelijk worden omdat je het doen van de boodschap waarschijnlijk of niet opschrijft, of onderin het uur ervoor. Een ander nadeel is dat je het tijdstip ook nog ergens moet noteren dus de ruimte die je overhoud wordt steeds krapper. Dit maakt het naar mijn idee onnodig onoverzichtelijk. Als je plant per kwartier, heb je voor vrijwel ieder specifiek tijdstip altijd een lijntje ter beschikking en behoud je super eenvoudig een (rustig) overzicht.

Als je naast je tijd vooral je energie goed wilt kunnen managen, is voldoende schrijfruimte en het kunnen plannen of specifieke tijden heel belangrijk. Voor mensen met bijvoorbeeld hersenletsel is een rustige en overzichtelijke planningcruciaal. En hoewel de dagen waarschijnlijk niet helemaal gevuld zullen zijn en er daarom voldoende ruimte is om te kunnen schrijven, is het extra helder als juist die mensen in één oogopslag kunnen zien van hoelaat tot hoelaat een afspraak in beslag zal nemen en het direct achter het juiste tijdstip op kunnen schrijven. Specifiek inplannen is hierom wat mij betreft echt een must.

Reden 2: je bent extra flexibel in hoe je plant

Dat een planner per kwartier gaat, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk per kwartier moet plannen. Dat klinkt heerlijk, toch? Misschien is het je namelijk opgevallen dat ik niet met dichte lijntjes werk, maar dat ieder tijdsvak op iedere planner van Planjeweek.nl is gemaakt van stippellijntjes. Deze stippellijntjes geven een gevoel van lucht en ruimte en kun je 'dichtmaken' door er een streepje doorheen te trekken. Op die manier kun je zelf blokjes maken van bijvoorbeeld een half of heel uur. Maar je kunt ze ook als schrijflijntjes gebruiken als je wel per kwartier wilt plannen. Juist door met een planner te werken die per 15 minuten gaat, behoud je de grootste flexibiliteit tijdens het plannen!

Reden 3: niet alles duurt een half uur

Deze laatste reden vind ik een hele mooie als stok achter de deur. Want even heel praktisch: niet alles duurt een half uur. Dus soms als je veel te doen hebt, wil je dat ook in je planner kunnen schrijven en dan heb je niets aan dat ene regeltje per half uur of heel uur. Je wilt al deze taakjes en to do's op kunnen schrijven en daarnaast ook nog de rust en het overzicht bewaren. Ook om deze reden is een planner die per kwartier gaat, het beste hulpmiddel.

Maar je kunt hem natuurlijk ook omdraaien: om jezelf af te remmen en je energie te bewaken kan het juist heel fijn zijn om een heel kwartier in te plannen voor iets wat je in 5 minuten gedaan kunt hebben. Of maak een blokje van een half uur voor als iets 20 minuten duurt. Die flexibiliteit heb je allemaal in een planner die per kwartier gaat.

Reden 4: ideaal hulpmiddel tijdens een ergotherapie behandeling of traject

Tijdens een ergotherapie behandeling wordt vaak aan cliënten gevraagd om een activiteitenweger en/of dagoverzicht bij te gaan houden. Deze overzichten worden dan besproken en ingezet tijdens de behandeling. Alsof toeval niet bestaat, worden deze overzichten bijna altijd opgebouwd per kwartier. Een planner die per kwartier gaat, sluit dus perfect aan op een eventuele ergotherapiebehandeling en kun je perfect gebruiken om hierin je dagoverzicht bij te gaan houden die je vervolgens weer kunt bespreken met je therapeut. Jullie krijgen zo samen goed inzicht in de energieverdeling en waar de eventuele energielekken zitten. Ook kun je door middel van een planner die per kwartier gaat, goed je energiebalans gaan leren verdelen door je activiteiten bijvoorbeeld te markeren op intensiteit of hier steeds een score bij op te schrijven. De verschillende dagoverzichten kun je na een tijdje vergelijken met elkaar om zo patronen te ontdekken. Een planner per kwartier kun je dus perfect gebruiken als hulpmiddel of aanvulling op de opdrachten en oefeningen die een ergotherapeut geeft.

De aanschaf van een planner is heel persoonlijk

Dit blog is niet bedoeld om jou over de streep te trekken om toch een planner per kwartier aan te schaffen, maar ik vind het super belangrijk om je wel de voordelen hiervan te vertellen. Hoe dan ook is het aanschaffen van een fijne planner een hele persoonlijke keuze, want ik moet eerlijk toegeven dat ik echt niet in iedere fase van mijn leven behoefte heb gehad aan zo'n gedetailleerde en uitgebreide planner. Een agenda met één vakje voor een hele dag is voor mij een lange tijd meer dan voldoende geweest. Maar wil je meer of heb je meer nodig, dan is dit toch echt wel een uitkomst. Kijk en ervaar het zelf! En als je twijfelt dan heb ik speciaal voor jou een proefpakketje gemaakt zodat je kunt kijken of het iets voor je is.

Vorige blog
Volgende blog

Zoek