Ga door naar tekst
Sluit (esc)

Wil je graag op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een GRATIS maandplanner printable! Blijf op de hoogte van nieuwe producten, acties, gratis downloads en andere nieuwtjes. Welkom! ♡

Hoe kan je goede voornemens bedenken en ook volhouden?

Het nieuwe jaar voelt altijd als een frisse start, vind je niet? Een nieuw jaar is als een leeg blad waarop je alles kunt opschrijven wat je wilt doen en bereiken. Misschien herken je het wel: je begint het jaar vol goede moed met een lijstje goede voornemens, maar zodra januari halverwege is, merk je dat het alweer lastiger wordt om ze vol te houden. Het leven lijkt gewoon te druk of wellicht voelen je doelen al snel te groot. En eerlijk: wie wil nu nog meer stress in een toch al druk bestaan?

Ik weet hoe lastig dit kan zijn, want ik heb het zelf ook vaak genoeg meegemaakt. Maar wat als ik je vertel dat goede voornemens niet bedoeld zijn om je druk op te leggen, maar juist om je te motiveren en energie te geven? Als een soort stip op de horizon waardoor je richting kunt bepalen. In dit blog deel ik hoe je goede voornemens bedenkt die écht bij jou passen en geef ik tips om ze haalbaar én zeker ook leuk te maken!

Als je op zoek bent naar een fijne planner waar jij je doelen heel overzichtelijk in kunt gaan plannen, bekijk dan eens deze prikkelarme medium planners!

Waarom is het goed om goede voornemens te bedenken?

Goede voornemens kunnen een frisse start betekenen en je helpen om bewust stil te staan bij wat echt belangrijk voor je is. Ze geven richting aan je jaar en kunnen een gevoel van controle en voldoening brengen. Maar wellicht herken je dit: je begint vol goede moed met een doel zoals “meer sporten” of “minder stress” en al snel voelt het alsof je een enorme berg moet beklimmen. Voor je het weet, laat je het los. En dat kan een gevoel geven dat je hebt gefaald.

Dit gebeurt vaak omdat de doelen die we stellen te groot, te vaag of simpelweg niet passend zijn bij wat we écht nodig hebben. En dat is zonde, want goede voornemens hoeven helemaal niet groots of perfect te zijn. Sterker nog: de meest motiverende voornemens zijn vaak juist klein, haalbaar en afgestemd op wat jij nodig hebt. Het gaat erom dat je doelen stelt die aansluiten bij jouw leven, jouw behoeften en – misschien wel het allerbelangrijkste – jouw energieniveau.

5 tips om goede voornemens te bedenken en vol te houden

Goede voornemens bedenken is één ding, maar ze volhouden is een ander verhaal. Wellicht heb je het gevoel dat je altijd groot moet denken om succes te behalen, maar niets is minder waar. Grote doelen kleiner maken, of meteen kleine(re) doelen stellen, maakt ze op de langere termijn veel beter haalbaar. Deze tips helpen je om je voornemens haalbaar en motiverend te maken:

1. Kies doelen die je écht belangrijk vindt

Herken je dat je doelen opstelt omdat anderen het ook doen? Misschien denk je dat je “moet” afvallen of elke dag moet mediteren omdat dat nou eenmaal ‘in’ zou zijn. Maar zijn dat dingen waar jij echt gelukkig van wordt? Vraag jezelf af: wat wil ik bereiken? Wellicht is dat meer rust in je hoofd, meer tijd voor je gezin of simpelweg beter leren omgaan met je energieniveau. Door doelen te kiezen die echt bij jou en je dagelijks leven passen, vergroot je de kans dat je ze volhoudt.

2. Begin klein en realistisch

Het kan verleidelijk zijn om groot te denken, maar grote doelen kunnen juist heel overweldigend zijn. Stel dat je gezonder wilt leven. In plaats van meteen je hele eetpatroon om te gooien, kun je beter beginnen met het veranderen van één ding, zoals elke ochtend een glas water drinken of twee keer per week een wandeling maken. Kleine stapjes voelen behapbaar en geven je het vertrouwen om door te gaan. Zelf merkte ik dat dit heel veel scheelt, vooral op drukke dagen waarop alles al voelt als een grote opgave.

3. Maak je doelen concreet

Misschien herken je het wel: je stelt een vaag doel zoals “minder stress” of “gezonder eten” en hebt geen idee waar je moet beginnen. Geen wonder dat je motivatie snel verdwijnt. Maak je doelen daarom zo specifiek mogelijk. Zeg bijvoorbeeld: “Ik neem elke dag 15 minuten pauze om iets leuks voor mezelf te doen” of “Ik eet drie keer per week een gezonde lunch”. Hoe concreter je bent, hoe makkelijker het is om ermee aan de slag te gaan.

4. Plan reflectiemomenten in

Stilstaan bij hoe het met je gaat is net zo belangrijk als het stellen van doelen. Zonder reflectie kun je makkelijk de focus kwijtraken of sneller het gevoel krijgen dat je wilt opgeven. Zelf merk ik dat maandelijks reflecteren me helpt om overzicht te houden en zonder oordeel bij te sturen. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om mijn energiebalans op papier te zetten. Wat gaf me energie? Wat voelde zwaar? En hoe kan ik daar iets mee doen?

Om dit makkelijker te maken, heb ik deze energiebalans printable ontworpen. Hiermee kun je eenvoudig je energie en voortgang bijhouden per week of per maand, maar net wat het beste in jouw leven past. Combineer het bijvoorbeeld met deze pixel dagboek printable waarin je dagelijks de voortgang van je doelen kan bijhouden. Het fijne is dat je met deze tools een helder beeld krijgt van wat wel en niet werkt voor jou. Zo kun je je doelen op een manier blijven aanpakken die bij jouw dagelijks leven en energie past.

5. Wees lief voor jezelf en vier je successen

Ik weet hoe makkelijk het is om streng voor jezelf te zijn. Je doet niet genoeg, het gaat niet snel genoeg en ineens voelt alles als een mislukking. Maar weet je? Vooruitgang is vooruitgang, hoe klein ook. Heb je één keer die wandeling gemaakt? Heb je een gezonde maaltijd voorbereid? Of wellicht heb je simpelweg even bewust rust genomen. Dat zijn allemaal successen om trots op te zijn. Door je successen te vieren, blijf je gemotiveerd en maak je het proces leuker voor jezelf. 

Laat goede voornemens je motiveren

Goede voornemens zijn een mooi hulpmiddel om richting te geven aan je jaar, maar ze moeten je vooral inspireren en zeker niet (extra) belasten. Door doelen te kiezen die bij jou passen, klein en concreet te beginnen, regelmatig te reflecteren en je successen te vieren, maak je het leuk én haalbaar.

Ik hoop dat deze tips je helpen om goede voornemens te bedenken die je energie geven en je blij maken. En vergeet niet: het hoeft niet perfect. Het gaat erom dat je jezelf de ruimte geeft om te groeien op een manier die bij jou past. Succes met jouw nieuwe jaar en goede voornemens! 😊

Bekijk deze handige prikkelarme planners om jouw jaar en al je nieuwe dromen en doelen overzichtelijk in te kunnen plannen!


Bekijk alle prikkelarme planners

 

Vorige blog
Volgende blog

Maak van zelfzorg een gewoonte met deze populaire planner

De medium planner bevat naast maand- en weekoverzichten om een heel jaar te kunnen plannen, ook diverse pagina's die helemaal gericht zijn op zelfzorg. Zo kun je bijvoorbeeld persoonlijke doelen stellen, maandelijks terugblikken, lijstjes bijhouden, braindumps maken en je energiebalans monitoren. Ook vind je in deze planner een hele pagina vol met inspiratie voor ontspannende activiteiten. Neem een kijkje en ontdek alle voordelen en de twee prachtige omslagen waar je uit kunt kiezen!

Zoek