Ga door naar tekst

Een echt goede planning maken? Deze 5 plantips helpen jou!

Een leeg dag- of weekoverzicht van jouw nieuw aangeschafte planner kan misschien wat overweldigend zijn. Want hoe maak je nu echt een goede planning die voor jou werkt? Er is helaas geen one-size-fits-all formule, want voor iedereen werkt weer iets anders. Maar er zijn wel een aantal handige basistips waar je heel goed gebruik van kunt maken! In dit artikel neem ik je mee met 5 superhandige plantips die jou op weg zullen helpen en een manier van plannen te ontdekken die bij jou past.

Bekijk alle planners

 

Tip 1: zet jezelf op nummer 1

Het allerbelangrijkste, dat ben jij zelf! Hoe belangrijk je gezin of werk ook voor je is, het begint en eindigt uiteindelijk met jezelf en met hoe jij in je vel zit. Je kunt heel je dag of week volplannen met afspraken en 'verplichtingen', maar als jij daar uiteindelijk niet gelukkig van wordt of je batterij raakt alsmaar leger, dan schiet je daar natuurlijk niets mee op. Begin daarom met jezelf prioriteit te maken. Dat voelt misschien in het begin een beetje onwennig, maar dit is wel de beste manier om jouw planning echt voor jou te laten werken. Hierdoor kun je je productiever en gezonder voelen en daar heeft ook je omgeving en werk uiteindelijk alleen maar profijt van. Kijk daarom wat voor jou belangrijk is en plan dit in. Denk niet alleen aan ontspanningsmomenten en het tijd vrijmaken voor hobby's, maar juist ook voor kleine en grote pauzes, vrije momenten, de tijd nemen om rustig te koken, lunch, bewegen en sporten.

Tip 2: begin bij de basis en houd een logische volgorde aan

Hoe verleidelijk het ook lijkt om eerst al je afspraken en to do's in te plannen, het is beter om een logischere volgorde aan te houden. Begin bij de basis en blok eerst je slaaptijden en eetmomenten. Vervolgens plan je de dingen in die echt vast staan, zoals eventuele werkdagen, het brengen en ophalen van je kind(eren) of afspraken die al gepland zijn. Natuurlijk kunnen hierdoor je slaap- of eetmomenten hierdoor op sommige dagen afwijken, maar het werkt in ieder geval niet om eerst allerlei andere (flexibelere) zaken in te plannen en er pas daarna achter te komen dat je op dat moment eigenlijk al iets anders te doen had. Bekijk voor jezelf wat een logische volgorde is om jouw planning op te bouwen. Experimenteer hier ook in en durf 'foutjes' te maken! Op deze website kun je een handig stappenplanterugvinden en fysieke planhulpmiddelen zoals de planhulp folder en de stappenplan kaart die je hiervoor kunt gebruiken.

Tip 3: houd je planning realistisch

Helaas overschatten we ons heel snel als het gaat om productiviteit en hoeveel we in één dag kunnen doen. De planners van Planjeweek.nl die je in deze webshop vindt, zijn door de duidelijke tijdsblokken ideaal als je echt realistisch wilt leren plannen. Als je plant in tijdsblokken zie je namelijk direct hoeveel er daadwerkelijk in een dag past en vol is vol. Houd voldoende tijd aan voor de dingen die je wilt of moet doen en hou dit realistisch. Soms denk je dat iets in een uurtje gedaan kan zijn maar kost het uiteindelijk veel meer tijd. Dan loopt heel de planning in de soep en dat kan naast enorm demotiverend zijn, ook waarschijnlijk ten kosten gaan van je eigen tijd zoals pauzes of 's avonds nog even doorwerken. Dit kan natuurlijk eens gebeuren, maar door wat ruimer in te plannen geef je jezelf wat meer ruimte en blijft je planning voor je werken. Houd daarnaast ook echt rekening met je energieniveau en probeer hierin zeker niet over je grenzen heen te gaan.

Bekijk alle planners

Tip 4: plan niet te strak op elkaar

Plan de tijdsblokken en activiteiten niet te strak op elkaar! Ook al hou je heel goed rekening met reistijd, voorbereidingstijd, koken en heb je mooi al je pauzes en rustmomenten ingepland: het is een feit dat je helaas niet alles kunt plannen. Je weet nooit precies van tevoren hoe alles gaat lopen. Soms lopen afspraken wat uit, is er file, of zit de techniek niet mee. Of soms duurt iets gewoon wat langer (of juist korter!) dan dat je dacht of er komen zaken tussendoor. Het is niet heel praktisch als je dag helemaal volgepland zit en je hierdoor niet flexibel met dit soort zaken om kan gaan. Houd je planning om deze redenen daarom wat luchtiger zodat je eventuele uitloop makkelijk op kunt vangen. En mocht je juist vooruit lopen, dan houd je mooi wat extra tijd over voor jezelf of voor een extra klusje.

Tip 5: plan soms ook even niet (alles)

Een goede planning maken kan echt heerlijk zijn: de ene vindt het maken van een dagplanning of weekplanning vooral fijn en ontspannend om te doen en voor de ander is het vooral het gevoel van rust, overzicht en controle het allerfijnste. Maar in plannen kun je ook doorslaan en werkelijk álles in willen plannen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Dat kan juist een averechts effect geven en je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je geen vrijheid of ruimte voor spontane dingen meer hebt. Het kan dan ook teveel van het goede zijn. Soms is het daarom heel goed om even niet te plannen en te zien wat het moment brengt. Dit kan een planningsvrije middag zijn, maar natuurlijk kun je ook gerust een hele dag of zelfs een week niet plannen. Vergeet niet: een goede planning moet voor jou werken en niet andersom!

Bonustip: gebruik uitwisbare pennen en markers

Het is niet de vraag óf je planning ooit in de soep zal lopen en moet worden omgegooid, maar wanneer :). En hoe geweldig is het dan als je niet hoeft te gaan krassen of pijltjes trekken, maar de inkt van de pen die je gebruikt hebt gewoon simpelweg uit kunt gummen? Ik zweer erbij: uitwisbare pennen en markers. In deze webshop vind je een uitgebreide selectie aan schrijfwaren van het merk Pilot FriXion. Je kunt kiezen uit balpennen, clicker pennen, fineliners, highlighters (markeerstiften), navullingen en zelfs losse gummetjes. Je besteld de pennen en markers als setje maar natuurlijk kun je ook losse uitwisbare schrijfwaren bestellen in jouw favoriete kleurtje. En hoe leuk is het dan om alles bij elkaar te houden in één van deze vrolijke etuis? Deze schrijfwaren worden jouw beste vrienden tijdens het plannen!

Bonustip: kijk af hoe een ander het doet

Op deze pagina vind je allerlei planvoorbeelden door foto's van ingevulde planners die zijn toegestuurd door klanten. Zo kun je mooi spieken hoe een ander zijn planning heeft gemaakt. Ook vind je op deze pagina diverse manieren van hoe je op de planning kunt schrijven. Natuurlijk is er veel meer mogelijk, dus voel je vrij om hier helemaal jouw eigen draai aan te geven!

Bekijk alle planners

 

Vorige blog
Volgende blog

Zoek