Ga door naar tekst

Stappenplan

Houd onderstaand stappenplan erbij als je je planning in gaat vullen en loop alle stappen rustig door. Op die manier behoud je de rust en het overzicht en vergeet je niets! Zet dit in als handig hulpmiddel en geheugensteuntje voor jezelf tijdens het invullen van jouw dag- of weekplanning.

Slaaptijden

STAP 1
Start je planning met het opschrijven van je huidige of gewenste slaapritme. Voor een goed ritme is het belang­rijk zoveel mogelijk vaste tijden aan te houden. Dit betekent iedere dag (ook in het weekend) rond hetzelfde tijdstip opstaan en gaan slapen. Het is ook belangrijk om voldoende te slapen (dit is per persoon verschillend, maar gemiddeld heb je acht uur slaap nodig) en voor je energieniveau beter om ‘s avonds op tijd naar bed te gaan, dan pas later in de ochtend op te staan.

Eetmomenten

STAP 2
Plan de tijden van je eetmomenten in. Deze tijden kun je prima afstemmen op jouw slaapritme. Plan je eet­momenten ruim in zodat je voldoende tijd hebt om rustig te kunnen eten. Houd bij het plannen ook rekening met de bereidingstijd van je maaltijden en eventuele tussendoortjes.

Werk, studie en vaste afspraken

STAP 3
Noteer nu de dingen die voor jou praktisch vast staan en terugkerend zijn, zoals je werktijden, sportlessen, al geplande af­spra­ken of het eventueel brengen en ophalen van je kind(eren). Houd hierbij ook rekening met eventuele reistijd. Zo heb je mooi alles geblokt waar weinig speling zit en zo voorkom je dat je tijd voor jezelf plant op een moment dat het eigenlijk niet kan. Heb je geen vaste werktijden en kun je dit flexibel indelen? Plan dan eerst tijd voor jezelf in (stap 4) en pas daarna je werkmomenten.

Tijd voor jezelf en quality time

STAP 4
Nu je precies weet op welke momenten je echt al iets te doen hebt, ga je ruimte nemen voor de belangrijkste categorie: tijd voor jezelf! Tijd voor iets ontspannends, energiegevers en quality time met jouw partner, gezin, vrienden en/­of familie. Je kunt ook meteen je pauzes en een wandeling inplannen. Vul steeds in wat je wilt doen of houd het open en beslis op het moment zelf. Let hierbij ook op de afwisseling tussen inspanning en ontspanning voor een optimale energiebalans in je week.

Sport en bewegen

STAP 5
Door de vorige twee stappen heb je deze categorie misschien al helemaal gedekt, maar anders is dit een goed moment om wat (extra) sport- en beweegmomenten op je planner in te vullen. Het is heel goed voor je om iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Plan bijvoor­beeld ‘s avonds na de maaltijd steeds een (korte) wandeling in.

Losse taken en doelen

STAP 6
Reserveer wat tijd voor huishoudelijke taken, zoals schoonmaken en boodschappen doen. Misschien heb je huisdieren die ook de nodige tijd en verzorging vragen. Vergeet ook andere klusjes en to do’s niet. Als je doelen hebt opgesteld kun je ze in kleinere stappen in je planning opnemen. Je kunt ze direct inplannen of op­schrijven in de rechterkolom bij de week- en maandoverzichten. Zo zie je precies wat er die week of maand nog moet gebeuren en kun je ze op een later moment alsnog in je planning verwerken.

Zoek