5 tips om meer rust in je hoofd te krijgen
Sep 06, 2024
Soms lijkt het wel alsof je constant aan het rennen bent, van het ene naar het andere. Je probeert werk, gezin, huishouden en je eigen gezondheid in balans te houden, maar het voelt alsof er nooit genoeg tijd is en je steeds tekortschiet. En tijd voor jezelf, wat was dat ook alweer? Misschien herken je bovenstaande wel. Ik in ieder geval zeker! Of je nu een werkende (of niet-werkende!) moeder bent die alle ballen in de lucht probeert te houden (that's me), of misschien wel worstelt met depressie, burn-out of problemen in de thuissituatie ervaart.. het vinden van rust in je hoofd kan in veel gevallen een enorme uitdaging zijn. In dit blog leg ik uit waarom het zo belangrijk is om rust te vinden en geef ik je 5 tips om meer rust te krijgen in je hoofd, ongeacht in welke levensfase je je bevindt en met welke problematiek je te maken hebt. Ik hoop dat je er veel aan zult hebben.
Zelf krijg ik veel rust door met deze prikkelarme planners te werken. Ontdek ze hier!
Waarom is rust krijgen in je hoofd belangrijk?
Rust in je hoofd is essentieel voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Als je hoofd constant vol zit met gedachten, taken en zorgen, kan dit leiden tot stress, angst en uiteindelijk zelfs tot lichamelijke klachten. Het is alsof je voortdurend een zware rugzak met je meedraagt, zonder de kans om even te pauzeren en op adem te komen. Deze mentale belasting kan je helemaal uitputten en al je energie opslurpen en daardoor wordt het steeds moeilijker om goed te functioneren in je dagelijkse leven.
Voor de werkende of niet-werkende moeders die dit lezen: sta je voor je gevoel altijd ‘aan’, dan kan het vinden van rust in je hoofd er bijvoorbeeld voor zorgen dat je weer even echt kunt genieten van kleine momenten met je kinderen, zonder constant afgeleid te zijn door alles wat er nog moet gebeuren. Als je worstelt met een depressie dan kan mentale rust net dat kleine beetje licht betekenen wat een donkere dag net iets draaglijker maakt. En bij een burn-out en problemen in familie- of relationele sferen kan deze rust het verschil maken tussen het gevoel hebben steeds verder weg te zakken of juist naar je idee langzaamaan weer op te krabbelen.
Samengevat: rust in je hoofd zorgt ervoor dat je beter kunt nadenken, betere beslissingen kunt nemen en meer ruimte hebt om van het leven te genieten. Het helpt je om beter om te gaan met stress en geeft je de veerkracht die je nodig hebt om door moeilijke tijden heen te komen. Dat klinkt fantastisch, toch? Ik gun dat iedereen dus ik geef je hieronder graag meer tips zodat je handvaten hebt om dit in je eigen leven en situatie ook toe te kunnen gaan passen.
Met deze tips kan je meer rust in je hoofd krijgen
Tijdens mijn depressie en burn-out een paar jaar geleden, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om rust in je hoofd te vinden en op een andere manier goed voor jezelf te leren gaan zorgen. Het was voor mij absoluut een proces van vallen en opstaan, maar uiteindelijk zijn er een aantal zaken geweest die mij toen enorm hebben geholpen. Dit wil ik graag met je delen in de vorm van 5 mooie tips. Ik hoop dat ze jou inspireren en ook kunnen helpen om meer rust en balans te vinden in je dagelijks leven.
1. Maak een dagelijkse planning en hou je eraan
Een van de beste manieren om rust in je hoofd te krijgen, is door structuur aan te brengen in je dag en week. Door voor jezelf een planning te maken, geef je jezelf een duidelijk overzicht van wat je wilt doen en wanneer je het gaat doen. Dit helpt om de chaos in je hoofd te verminderen en zorgt ervoor dat je taken niet constant door je gedachten blijven spoken door het letterlijk uit je hoofd – op papier te verplaatsen. Op de planhulp pagina vind je diverse handige planvoorbeelden, plantips en een uitgebreid stappenplan die je erbij kunt houden tijdens het maken van je planning zodat je niets vergeet. Zo is het denkwerk al voor je gedaan en dat scheelt weer wat ruimte in je hoofd.
Gebruik daarnaast een prikkelarme planner om je taken en afspraken op te schrijven, zodat je niet wordt afgeleid en een superduidelijk overzicht hebt. Neem bijvoorbeeld iedere avond even een paar minuten om je planning voor de volgende dag te maken of door te nemen. Wil je ook graag een overzicht voor het hele gezin, dan kan deze gezinsplanner printable heel fijn zijn.
2. Plan tijd voor jezelf in, hoe klein ook
Het is belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen, zelfs al zijn het maar een paar minuten per dag. Of je nu een wandeling maakt, een boek leest, of gewoon even lekker gaat zitten met een kopje thee: deze momenten van rust kunnen wonderen doen voor je mentale welzijn. Vooral als je merkt dat je altijd maar bezig bent met anderen of last hebt van een burn-out of depressie, is het echt essentieel om ruimte te maken voor jezelf. Deze kleine momenten van zelfzorg helpen om je hoofd leger te maken en jezelf weer een beetje op te laden. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Deze printable met ontspanningstips en energiemeter bevat een handige lijst met allerlei ontspannende bezigheden. Op ieder moment zul je door dit overzicht vast iets vinden wat je op dat moment fijn vindt om te doen.
3. Oefen ademhalingsoefeningen of meditatie
Ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen enorm helpen om je hoofd (en je lijf) tot rust te brengen. Ze zijn eenvoudig toe te passen, zelfs als je maar een paar minuten de tijd hebt. Door je te concentreren op je ademhaling, kalmeer je je geest en geef je jezelf even de ruimte om te ontspannen. Dit kan vooral nuttig zijn als je je overweldigd voelt door alles wat er speelt in je leven. Meditatie hoeft niet ingewikkeld te zijn: het kan simpelweg betekenen dat je even stilzit en je ademhaling volgt. Voor iemand die worstelt met een depressie of burn-out kan dit een manier zijn om weer wat controle terug te krijgen over je gedachten en stress in je lichaam te verminderen. Verwacht geen wonderen: mediteren doe je het beste iedere dag even en pas na een tijdje zul je echt wat effect gaan merken.
4. Laat perfectionisme los
Perfectionisme kan een grote oorzaak zijn van onrust in je hoofd. Het constante streven naar perfectie kan ervoor zorgen dat je jezelf onnodig onder druk zet en dat je nooit tevreden bent over wat je hebt gedaan of met wat je hebt bereikt. Probeer realistische doelen te stellen en accepteer dat niet alles altijd perfect hoeft te zijn. Vooral als je een moeder bent die heel het gezin, je werk en daarnaast ook nog het huishouden probeert draaiende te houden, kan het helpen om je verwachtingen wat bij te stellen en jezelf wat meer ruimte te geven. Laat soms de boel even de boel: je doet het al zo goed. Laat die druk om altijd alles perfect te doen los en merk hoeveel rust dat kan geven.
5. Praat erover met iemand die je vertrouwt
Soms kan het delen van je zorgen met iemand die je vertrouwt al een enorme opluchting zijn. Of het nu je partner, een vriend(in), of een therapeut is, het uitspreken van wat je dwarszit kan helpen om je gedachten te ordenen en rust in je hoofd te krijgen. Dit geldt eigenlijk voor iedereen, of je nu relatieproblemen hebt vanwege een burn-out, worstelt met depressie, of gewoon even vastzit in je eigen hoofd. Praten kan helpen om dingen in perspectief te zien en geeft je vaak nieuwe inzichten die je zelf misschien niet had bedacht.
Succes met het creëren van meer rust in je hoofd
Rust in je hoofd vinden is belangrijk voor je welzijn. Voor iedereen, maar in het bijzonder als je te maken hebt met bepaalde uitdagingen die het dagelijks leven brengt als je een drukke moeder bent, worstelt met depressie of bijvoorbeeld herstellende bent van een burn-out of ander ziektebeeld. Deze tips kunnen je helpen om meer rust en ruimte in je hoofd te krijgen. Door een goede planning, tijd voor jezelf in te plannen, ademhalingsoefeningen te doen, perfectionisme zoveel mogelijk los te laten en te praten over wat je dwarszit, kun je stap voor stap meer mentale rust voor jezelf creëren. Geef jezelf de ruimte om deze tips toe te passen op een manier die voor jou werkt en ervaar zelf het verschil in je dagelijks leven. Je bent niet alleen en bedenk maar dat je het al zo goed doet.