Ga door naar tekst
Sluit (esc)

Gratis maandplanner printable!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een GRATIS maandplanner printable! Blijf op de hoogte van nieuwe producten, acties, gratis downloads en andere nieuwtjes. Welkom! ♡

11 tips voor het maken van je weekplanning

11 tips voor het maken van je weekplanning

Er was een tijd dat ik dacht dat een weekplanning maken alleen iets was voor drukke mensen met een volle agenda: veel afspraken, vergaderingen, to do's en ambitieuze doelen. Zelf werkte ik vooral met losse to-do lijstjes en een simpele agenda voor alleen mijn afspraken, maar echt plannen? Dat deed ik hooguit eens af en toe. Totdat ik in een burn-out belandde.

Ik voelde me constant opgejaagd. Mijn hoofd zat vol, de tijd kroop voorbij en tegelijkertijd leek het alsof ik nergens grip op had. Mijn to-do’s bleven zich opstapelen omdat ik er de energie niet voor had en daarnaast vergat ik steeds vaker dingen - óf ik bleef malen omdat ik bang was iets te vergeten. Het was simpelweg allemaal veel te veel.

Tijdens mijn herstel werd het me langzaam duidelijk: er moest echt iets veranderen. Ik had niet alleen meer rust nodig in mijn hoofd, maar ook meer overzicht in mijn dagen. En het maken van een duidelijke, haalbare weekplanning werd daarin een belangrijke sleutel. Het gaf me weer ruimte om adem te halen, overzicht over wat er speelde én de rust om mijn energie beter te verdelen.

In dit blog neem ik je mee in hoe ik mijn week nu plan en deel ik 11 tips die jou hopelijk ook helpen om met meer rust, overzicht én zachtheid voor jezelf je week te starten.

Bekijk alle weekplanners

 

Waarom is het slim om een weekplanning te maken?

Als ik aan het begin van de week even ga zitten met mijn weekplanner, geeft me dat meteen rust. Ik weet dan wat er komt, waar ruimte zit, wat ik écht moet doen en - minstens zo belangrijk - wat ik níet meer in deze week moet willen proppen. Het helpt me om realistisch te zijn over mijn tijd, om bewust keuzes te maken en om mijn energie te verdelen over de dingen die voor mij belangrijk zijn. En het zorgt ervoor dat ik achteraf niet denk: hoe is het alweer vrijdag?

Het fijne is ook: door visueel te plannen in een overzichtelijke weekplanner zie ik in één oogopslag waar mijn tijd naartoe gaat. Het helpt me prioriteren, afbakenen en voorkomt dat ik honderd keer per dag hoef te schakelen. Maar waar begin je met het maken van een goede weekplanning? Hieronder deel ik mijn 11 favoriete tips met je:

1. Kies een vast moment voor je weekplanning

Voor mij werkt het het beste om mijn week op zondagavond of maandagochtend te plannen. Dan heb ik rust in huis, mijn hoofd is (een soort van) leeg van het weekend en ik kan met een frisse blik vooruitkijken. Vind voor jezelf een vast moment waarop je dit met aandacht kunt doen. Het hoeft maar een kwartier tot half uur te zijn, maar deze investering in tijd betaalt zich vervolgens echt de hele week uit.

2. Begin met een braindump

Ik start mijn planning meestal met een kleine braindump: alles wat ik nog moet doen, regelen of waar ik aan denk schrijf ik van me af. Pas daarna bekijk ik wat daarvan prioriteit heeft, wat kan wachten en wat ik eventueel aan iemand anders kan vragen. Ook alle komende afspraken zet ik alvast op een rijtje.

3. Gebruik een weekplanner die bij je past

Omdat ik geen fijne weekplanner kon vinden die prikkelarm was en helemaal aansloot bij mijn wensen, heb ik er zelf eentje ontworpen. De planners van Planjeweek.nl zijn stuk voor stuk super overzichtelijk en niet te druk. Omdat ik snel overprikkeld raak van teveel kleuren en vakjes, vind ik het juist fijn dat deze planner rustig is vormgegeven. En doordat er geen vaste data op staan, kan ik gewoon starten wanneer ik wil en soms een week overslaan. Geen druk tijdens het plannen dus.

4. Werk met tijdsblokken

In plaats van overal losse taken neer te zetten, plan ik met tijdsblokken. Bijvoorbeeld: van 9 tot 11 werk ik aan project X. Daarna een blok voor administratie, lunchpauze en dan weer een blok voor afspraken of e-mails. De tijdsblokken maken het direct visueel duidelijk wat realistisch en haalbaar is op een dag en voorkomt dat ik mezelf te vol plan. Want je hebt nu eenmaal maar een beperkte hoeveelheid uur in een dag.

5. Houd rekening met je energie

Ik weet van mezelf dat ik bijvoorbeeld in de ochtend het scherpst ben. Dus de ochtenden gebruik ik voor dingen die focus vragen. In de middag plan ik vaker praktische taken of dingen die wat minder van mijn brein vragen. Als ik dat niet doe en 's middags nog iets moeilijks wil doen, weet ik al: kans op uitstelgedrag. Monitor eens een tijdje hoe dit bij jou zit en probeer wat dingen uit om erachter te komen wat voor jou de beste momenten zijn voor bepaalde activiteiten die je doet.

6. Plan ook je rustmomenten

Misschien klinkt dit gek, maar ik plan ook bewust tijd in voor een kop thee, even naar buiten of gewoon niks. Als ik dat niet doe, dan vul ik die momenten alsnog op met "nuttige" dingen. Terwijl juist die rust mijn week beter maakt. Want zonder pauze, geen productiviteit. Ik ben echt productiever als ik voldoende opgeladen ben.

7. Bouw ruimte in voor onverwachte dingen

Het leven loopt zelden precies zoals je plant. Daarom laat ik altijd wat lege blokken open of plan ik niet alles strak achter elkaar. Zo heb ik ruimte voor dingen die tussendoor komen zonder dat heel de planning meteen niet meer klopt. En denk ook aan bijvoorbeeld reistijd en voorbereidingstijd – dit is handig om in je planning op te nemen of in ieder geval wat ruimte rondom eetmomenten en afspraken in te bouwen, om te voorkomen dat je achter de feiten aan gaat lopen.

8. Maak je weekplanning visueel

Wat mij erg helpt voor een perfect overzicht is het werken met markeerstiften. Daarmee geef ik blokken kleur: bijvoorbeeld werk, afspraken, me-time, gezin. Zo zie ik in één oogopslag waar de balans ligt. En met de Pilot FriXion uitwisbare pennen hoef ik niet bang te zijn voor krassen of foutjes - gewoon wissen en opnieuw schrijven. Heerlijk. Wat mij betreft zijn uitwisbare schrijfwaren echt onmisbaar om flexibel te kunnen plannen.

9. Wees realistisch over je tijd

Ik ben geneigd om te denken dat ik meer kan doen dan dat er eigenlijk praktisch haalbaar is. Daarom let ik altijd extra op hoeveel uren ik echt beschikbaar ben. Hoeveel tijd kosten de dingen die ik wil doen ongeveer? Het is vaak beter om voor de zekerheid maar wat ruimer te plannen. Die reality check voorkomt dat ik teveel van mezelf vraag – of teleurgesteld raak als het niet lukt of achter de feiten aan moet lopen de rest van de dag.

10. Gebruik je weekplanner als check-in moment

Halverwege de week pak ik mijn weekplanner er nog eens extra bij. Wat is al gelukt? Waar loop ik achter? Wat kan eventueel verschoven worden? Zo voorkom ik dat alles zich opstapelt tot vrijdag. En het geeft me de kans om even opnieuw bij te sturen.

11. Reflecteer aan het eind van de week

Als ik de week afrond, neem ik even kort de tijd om te reflecteren. Wat ging goed? Wat kan volgende week anders? Hiervoor gebruik ik graag deze reflectie printable per week. Met een energiemeter zie ik meteen waar de balans niet helemaal goed was en dat helpt me om het de week erop anders te doen.

Aan de slag om een goede weekplanning te maken?

Een goede weekplanning maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Het draait om even stilstaan, overzicht creëren en leren luisteren naar wat jij nodig hebt. Of je nu een drukke werkweek hebt, een gezin runt of beide: een rustige, overzichtelijke weekplanner kan echt het verschil maken. En gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te bedenken. De planhulpmiddelen die ik in deze shop verkoop - van week- tot dagplanners en reflectie printables - helpen je om dit proces op een fijne, haalbare manier voor jezelf vorm te geven. Daarnaast zijn er ook handige planhulpmiddelen verkrijgbaar, die jou helpen om je weekplanning stap voor stap op te bouwen.

Bekijk alle weekplanners

 

Vorige blog
Volgende blog

Zoek

Back to top

Toegevoegd aan je winkelmandje