Ga door naar tekst
Sluit (esc)

Ontvang 10% welkomstkorting! 🎁

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste planner(s) én een GRATIS maandplanner printable! Blijf op de hoogte van nieuwe producten, acties en ontvang inspiratie. Welkom! ♡

Waarom kan ik mij niet aan een planning houden?

Waarom kan ik mij niet meer aan mijn planning houden?

Je hebt je best gedaan en een goede planning gemaakt, taken netjes verdeeld over de week en zelfs ruimte gelaten voor pauzes. En toch... halverwege de week loopt alles weer in de soep. Misschien denk je dan: Waarom kan ik mij niet aan een planning houden? Is er iets mis met mij? Heel kort: nee, er is natuurlijk helemaal niets mis met jou. Maar het kan wel zijn dat jouw manier van plannen (nog) niet aansluit bij jouw leven, energie en behoeften. In dit blog neem ik je mee in de veelvoorkomende valkuilen rondom plannen en geef ik je tips om er op een haalbare manier mee om te gaan.

Bekijk alle planners

 

Waarom lukt het me niet om mijn planning vol te houden?

Een planning wordt vaak gemaakt vanuit het hoofd en is niet altijd even goed afgestemd op wat je lijf en natuurlijke ritme aankan. Je plant mogelijk taken in alsof je de hele week op je allerbeste kunt presteren. Daarnaast vergeet je misschien ruimte te laten voor onverwachte dingen, voor uitloop of voor 'even niets'. Je bent heus niet de enige die denkt: "Als ik het eenmaal op papier heb staan, dan moet het toch gewoon lukken?" Maar het leven is zelden zo voorspelbaar. Kinderen worden ziek, je energie zakt ineens weg of je dag loopt anders dan gedacht. Als je planning dan te strak is, voelt het als falen wanneer je taken niet kan afvinken. Terwijl je eigenlijk gewoon te weinig ademruimte hebt ingepland voor jezelf.

Wat ook meespeelt: we overschatten vaak hoeveel tijd we hebben en onderschatten hoeveel tijd iets kost. Zonder dat je het doorhebt, stop je misschien wel voor vijf uur aan taken in één ochtend. Dan is het geen wonder dat je je planning die dag niet volhoudt.

Hoe kun je je daadwerkelijk aan je planning houden?

Allereerst: door de lat lager te leggen. Niet omdat je geen discipline hebt, maar omdat het leven ruimte nodig heeft. Het helpt om je planning te benaderen als een flexibel hulpmiddel en niet als een soort van strak regime wat je jezelf hebt opgelegd. Je hoeft je er niet altijd aan te houden, maar het is wel belangrijk dat het je voldoende houvast biedt.

Begin daarom klein. Plan per dag maar drie hoofdtaken in en kijk eens hoe dat voelt. Zet ook rustmomenten in je planning. Echt, dit is zó belangrijk. Want als je alleen maar 'ik moet dit en dan moet dat' ziet staan, raak je al moe en gedemotiveerd van alleen al het kijken naar je to do-lijst. Plan liever bewust ook lege blokken in, waarin je even mag bijtanken of niks hoeft.

Wat mij enorm helpt, is het werken met tijdsblokken. Bijvoorbeeld: van 9.00 tot 11.00 werk ik gefocust aan één taak. Daarna een kop thee en even naar buiten. Zo geef je structuur aan je dag, zonder dat je elk halfuur hoeft in te vullen. Daarnaast houd je ruimte over voor als een taak of afspraak uitloopt. Met tijdsblokken kun je perfect werken op de Planjeweek.nl planners die ik heb ontwikkeld, omdat je meer dan genoeg ruimte hebt voor de hele dag. En het mooiste is de kwartier indeling: dit zorgt ervoor dat je flexibel en realistisch kunt plannen en alles bij de juiste tijden kunt noteren. Blokjes van een kwartier, half uur of één of meerdere uren, alles is mogelijk.

Plannen volhouden vraagt om realistische verwachtingen

Het klinkt cliché, maar je plannen volhouden begint net zoals bij veel dingen, door het te gaan doen en te oefenen. Zie het als een spier die je traint. In het begin voelt het onwennig, je maakt fouten, je vergeet dingen in te plannen (zoals reistijd of lunchpauzes). Maar hoe vaker je het doet en evalueert wat wel en niet werkt, hoe beter je jouw planning kan laten aansluiten bij jouw dagelijks leven.

Gebruik je bijvoorbeeld al een planner met ruimte voor reflectie? Denk hierbij aan planners zoals de planners die ik in deze webshop aanbied. Daarin kun je niet alleen plannen wat je gaat doen, maar ook terugkijken op wat je daadwerkelijk hebt gedaan en hoe dat voelde. Zo leer je jezelf en je ritme steeds beter kennen.

Wees ook mild voor jezelf als het niet helemaal gaat zoals gepland. Dat betekent niet dat je gefaald hebt, maar dat het leven soms anders gaat dan verwacht. Dat vraagt om een planning die meebeweegt. Geen strak weekoverzicht dat je elke dag weer een gevoel van teleurstelling geeft, maar echt een fijn hulpmiddel dat je helpt om beter met je tijd en energie om te gaan.

Maak het plannen zo fijn en leuk mogelijk voor jezelf

Als je je planning alleen maar associeert met verplichtingen, wordt het steeds lastiger om je eraan te houden. Maak er dus iets van waar je zelf blij van wordt. Werk je graag op papier? Gebruik dan een planner die je mooi en fijn vindt om in te schrijven. Zoals de prikkelarme planners die ik heb ontworpen: met rustige kleuren, voldoende schrijfruimte en zonder vaste data, zodat jij begint wanneer jij er klaar voor bent.

En geloof me: uitwisbare pennen en markeerstiften maken echt een wereld van verschil. Je kunt je planning aanpassen zonder gekras, schuiven met taken zonder stress en gewoon opnieuw beginnen als iets niet lukt. Want plannen is geen kwestie van perfectie. Het is een proces. Hoe laagdrempeliger jij dat proces voor jezelf inricht, hoe groter de kans dat je je er ook aan kunt houden.

Het ligt niet aan jou, maar aan je manier van plannen

Samengevat: waarom jij je niet aan je planning kunt houden? Omdat je waarschijnlijk een systeem probeert te volgen dat niet helemaal bij je past. Omdat je teveel wilt in te weinig tijd. Of omdat je denkt dat het allemaal in één keer goed moet gaan. Maar het hoeft niet perfect. Echt niet. Plannen mag rustig zijn, realistisch en afgestemd op jouw leven.

Wil jij een planner die je helpt om meer overzicht, rust en haalbare structuur te brengen in je week? Neem dan eens een kijkje bij de prikkelarme planners die ik in deze webshop aanbied. Ze zijn er om je te ondersteunen, niet om je onder druk te zetten. En dat is precies wat een goede planning zou moeten doen.

Bekijk alle planners

 

Vorige blog
Volgende blog

Zoek

Back to top

Toegevoegd aan je winkelmandje