Hoe kan je als werkende moeder stress voorkomen?
Apr 25, 2025

Je bent naast moeder ook werknemer of ondernemer en je doet keihard je best om alles draaiende te houden. Maar vaak heb je het gevoel dat je jezelf kwijtraakt. Er zijn simpelweg teveel ballen hoog te houden en je verdrinkt in alle to do's. Het lijkt wel alsof er constant aan je getrokken wordt en iedereen iets van je nodig heeft. Je hoofd zit vol, je lijf voelt moe en de druk om alles goed te doen groeit met de dag. Zelf ben ik ook moeder van twee jonge kindjes én natuurlijk ook ondernemer omdat ik deze webshop run, dus ik weet precies hoe overweldigd het dagelijks leven als werkende moeder kan voelen. Als je jezelf ook afvraagt hoe je als werkende moeder stress kan voorkomen, dan is dit blog voor jou!
Wat bezorgt werkende moeders de meeste stress?
Als moeders zijnde weten we het allemaal: het is natuurlijk niet maar één ding dat ons stress bezorgt. Het is de optelsom van alle ballen die we hoog proberen te houden. Werkdeadlines, schooltijden, huilbuien, boodschappen, wasmanden en een huishouden dat nooit stilstaat. Daarnaast is er ook nog die constante stroom aan to-do’s in je hoofd en misschien wel op allemaal post-its en rondslingerende lijstjes.
Wat moeders de meeste stress bezorgt? Vaak is het het gevoel dat je altijd tekortschiet. Voor je werk, voor je gezin en voor jezelf. Die druk maakt het lastig om te ontspannen.. maar gelukkig hoeft het niet zo te blijven!
Wat zijn de symptomen van een overspannen moeder?
Misschien voel je het al een tijdje. Je slaapt onrustig, je hebt een kort lontje, je vergeet dingen of huilt sneller dan anders. Je lichaam en hoofd geven signalen af dat het te veel is. Symptomen van een overspannen moeder zijn onder andere:
- Sneller geïrriteerd zijn;
- Vermoeid wakker worden;
- 's Nachts niet goed door kunnen slapen;
- Je continu opgejaagd voelen;
- Je overspannen voelen;
- Vergeetachtigheid;
- Emotieloos of juist heel gevoelig of prikkelbaar zijn.
Herken je je hierin? Weet dan: je bent echt niet de enige. En nee, er is niks mis met jou. Maar het is wél een teken dat je beter voor jezelf mag zorgen. Met deze blog ga ik je hier handvaten voor geven!
Hoe kan je als werkende moeder stress en onrust voorkomen?
Het begint met bewustwording. Je hoeft het niet allemaal perfect te doen. Je mag keuzes maken. En je mag jezelf ook echt weleens op de eerste plaats zetten, zonder schuldgevoel. Hieronder deel ik een paar tips die mij en inmiddels ook heel wat andere moeders helpen om rust en overzicht terug te brengen in hun dagelijks leven.
1. Maak je week overzichtelijk
Begin iedere week met een realistisch weekoverzicht. Gebruik een overzichtelijke en mooie planner (zoals een A4 weekplanner planboek uit deze webshop) om al je afspraken, werktijden, schoolmomenten en me-time naast elkaar op een rijtje te zetten. Zo zie je direct waar het knelt en wat ruimte geeft. Plan niet alleen wat 'moet', maar ook wat je nodig hebt om op te laden. Zelfs een half uurtje wandelen verdient een plek in je weekplanning. Gebruik het stappenplan op deze pagina als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het creëren van een basisstructuur in je dag en week.
2. Werk met tijdsblokken
Probeer je dag zoveel mogelijk op te delen in blokken zoals: werkblokken, gezinsmomenten, huishoudtaken en rusttijd. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends 2 uur gefocust werkt, kun je daarna met een rustiger hoofd spelen met je kinderen. Blokken helpen je om beter te schakelen en grenzen te bewaken. De planners in deze webshop zijn hier heel geschikt voor, zeker in combinatie met uitwisbare pennen en markeerstiften. Zo kun je schuiven als het nodig is, zonder chaos. Een must-have als je het mij vraagt om écht flexibel te kunnen plannen. Want je dag verloopt (zoals vast en zeker veel moeders kunnen beamen) zelden volgens plan in het leven met kinderen.. :)
3. Plan bewust ook rustmomenten
Vaak vergeten we rust te plannen, alsof het vanzelf wel komt. Maar rust zou je eigenlijk net zo serieus moeten nemen als afspraken, vergaderingen en speelafspraken. Want anders komt het er simpelweg niet van! Wij mama's zijn de beste in onszelf op de laatste plek te manoeuvreren. Als we überhaupt al aan de beurt komen. Zet daarom bewust lege blokken in je week waar niets hoeft. Ze hoeven niet groot te zijn, al is het maar een kwartiertje of een half uurtje. Gebruik die momenten om te wandelen, reflecteren of gewoon even te niksen. De reflectie printable per week is een fijn hulpmiddel om inzicht te krijgen in hoe je je voelt en waar je energie naartoe gaat. Dat helpt bij het maken van betere keuzes.
4. Verwacht niet dat je alles moet kunnen
Een valkuil bij werkende moeders die veel stress ervaren is dat we denken dat we overal goed in moeten zijn en alles op orde moeten hebben, iedere dag opnieuw: werk, opvoeding, sociaal leven, huishouden... Laat die gedachte maar los. Het is onmogelijk om niet af en toe eens één of meerdere ballen te laten vallen. Wees daarom wat milder voor jezelf. Kijk kritisch naar je to do-lijst en schrap waar je kunt. Goed plannen betekent ook: niet alles zelf doen, maar overzicht creëren van wat wél haalbaar is.
5. Reflecteer op wat werkt (en wat niet)
Neem iedere week of maand even de tijd om terug te kijken. Wat gaf je energie? Waar liep je op leeg? Wat wil je volgende week anders doen? Dit is essentieel om erachter te komen welke blijvende structuur voor jou en je gezin werkt. Zelf gebruik ik hier graag de reflectie printable per maand voor. Die helpt me niet alleen om bij te sturen, maar ook om trots te zijn op wat wél lukte. En dat geeft rust.
Tot slot: je hoeft het niet alleen te doen
Ik weet hoe het is als je probeert te jongleren met werk, gezin en dan ook nog aan jezelf en je eigen behoeftes te denken. En ik weet inmiddels ook hoe belangrijk het is om hulpmiddelen te hebben die écht ondersteunen. De planners en printables in deze webshop heb ik met die reden gemaakt: om je te helpen overzicht te krijgen en terug te keren naar rust. Zodat jij niet alleen vanalles moet, maar ook weer gewoon kunt zijn.