Hoe creëer je meer rust en regelmaat bij een burn-out?
Oct 11, 2024
Een burn-out kan voelen alsof je leven compleet stilstaat, terwijl de wereld om je heen maar doorgaat. Dingen die voorheen moeiteloos gingen, zoals je werk, je sociale leven of zelfs het huishouden, kunnen ineens overweldigend zijn. Als je constant moe bent en je hoofd vol zit met gedachten, is het lastig om de rust te vinden die je zo hard nodig hebt. Juist dan zijn rust en regelmaat van onschatbare waarde om langzaam weer grip te krijgen op je dagen en stap voor stap richting herstel te gaan. In deze blog deel ik waarom rust en regelmaat zo belangrijk zijn bij een burn-out, geef ik je vier praktische tips om meer structuur aan te brengen en leg ik uit hoe je om kunt gaan met veelvoorkomende valkuilen. Tot slot, want daar zul je helaas waarschijnlijk ook mee te maken krijgen, sta ik stil bij hoe je om kunt gaan met onbegrip of ongeduld van de mensen om je heen.
Zelf heb ik helaas ook ervaren hoe zwaar een burn-out is en hoe enorm de impact op je leven is. Ik weet hoe belangrijk rust en regelmaat zijn in het herstelproces en hoe je de controle over je leven weer langzaamaan terug kunt pakken. Hopelijk kunnen de tips in dit artikel jou ook helpen!
Waarom zijn rust en regelmaat belangrijk bij een burn-out?
Als je een burn-out hebt, ben je op. Het voelt vaak alsof je hoofd vol zit en je lichaam niet meer wil meewerken. Dit komt omdat je lichaam en geest volledig uitgeput zijn door langdurige stress. Rust nemen klinkt misschien als iets vanzelfsprekends, maar dat is vaak echt niet zo eenvoudig. Vooral als je klachten gepaard gaan met ernstige slaapproblemen en hartkloppingen, zoals ook bij mij het geval was, is het helemaal een enorme uitdaging om voldoende uit te kunnen rusten. Toch is het juist tijdens een burn-out van essentieel belang om jezelf rust te gunnen. Door rust krijg je de ruimte om te herstellen, om te voelen wat je lichaam en geest nodig hebben en om weer langzaam op te laden.
Daarnaast is regelmaat net zo belangrijk. Een vast ritme in je dagen zorgt voor voorspelbaarheid en geeft je houvast in een chaotische periode. Door dagelijkse routines te creëren, hoef je minder na te denken over wat je allemaal moet doen, wat op zijn beurt weer rust geeft. Die rust en regelmaat helpen je om overzicht te krijgen en stap voor stap te werken aan je herstel.
Maar hoe breng je dat in de praktijk? Ik zal 4 tips die mij tijdens mijn burn-out enorm hebben geholpen met je delen.
4 tips om meer rust en regelmaat te creëren
Het klinkt allemaal logisch: rust en regelmaat aanbrengen. Maar de vraag is natuurlijk: hoe doe je dat als je hoofd overloopt en alles te veel is? De volgende vier tips kunnen je helpen om op een zachte, haalbare manier weer wat structuur en het gevoel van enigszins weer wat controle te hebben in je dagen te brengen.
1. Begin klein met een ochtend- en avondroutine
Je hoeft niet meteen je hele dag te structureren, het is al fantastisch door gewoon met een kleine ochtend- en avondroutine te starten. Dat klinkt misschien te simpel, maar dat is juist de kracht ervan. Sta elke dag rond dezelfde tijd op, neem een moment voor jezelf met een kop koffie of thee en maak je bed op. Zo start je de dag met zelfzorg én een opgeruimd gevoel: je geeft jezelf hierdoor al direct een gevoel van rust en regelmaat. Ook een rustige avondroutine kan veel verschil maken: denk aan een vast moment voor ontspanning zoals lezen of een korte wandeling in de avond. Op deze manier kun je je lichaam ook goed op de nachtrust voorbereiden. Deze kleine rituelen kunnen je helpen om houvast te creëren, juist wanneer alles in je leven chaotisch en verstoort aanvoelt. Wil je graag iets verder uitbreiden in stappen? Houd dan dit stappenplan aan als je je dagen invult.
2. Plan bewust rustmomenten in
Rust is geen luxe, het is noodzaak als je herstelt van een burn-out. En toch is het soms lastig om dat echt te doen, omdat je misschien denkt dat je 'niets bereikt' als je rust neemt. Het tegendeel is waar! Plan elke dag bewust meerdere rustmomenten in, waarbij je niets hoeft te doen. Idealiter plan je steeds een rustmoment, na iedere activiteit (hoe klein of groot ook). Zelfs al zijn het maar tien minuten waarin je even op de bank zit zonder afleiding. Deze geplande rustmomenten zijn belangrijk om je lichaam en geest de kans te geven om op te laden. In mijn prikkelarme planner heb ik ook nu ik niet meer burn-out ben, altijd ruimte gereserveerd voor rustmomenten zodat ik niet alleen aan mijn taken denk, maar ook aan de broodnodige pauzes.
3. Stel realistische doelen en wees mild voor jezelf
Tijdens een burn-out is het verleidelijk om toch weer te veel van jezelf te eisen of het tempo van de mensen om je heen te willen volgen. Je wilt zo graag weer 'de oude' zijn en dat kan zorgen voor frustratie als het niet lukt. Mijn tip: wees mild voor jezelf en stel realistische doelen. Begin klein, bijvoorbeeld met het oppakken van één taak per dag. Dat klinkt misschien naar weinig, maar het geeft je ruimte om op een rustig tempo te herstellen. Kleine taken zoals ‘de was doen’ of ‘een wandeling maken’ kunnen een wereld van verschil maken als je jezelf niet te veel onder druk zet. En het zal je daarnaast ook veel voldoening geven dat je iets hebt afgerond.
4. Maak gebruik van een planner om overzicht te creëren
Een goede, overzichtelijke planner is je beste vriend tijdens het herstellen van een burn-out. Het helpt je om je gedachten te ordenen en je tijd inzichtelijk te maken, zodat je minder in je hoofd blijft zitten. Door je dagen overzichtelijk in te plannen, creëer je rust en houvast. En wist je dat planners ook ontzettend handig zijn om flexibel mee te plannen? Zeker als je werkt met uitwisbare pennen zoals de pennen van Pilot FriXion. Zo kun je makkelijk schuiven met je bezigheden zonder dat je planning een rommeltje wordt. De prikkelarme planners van Planjeweek.nl die je in deze webshop vindt, heb ik speciaal ontworpen om je structuur en het beste overzicht te geven zonder dat het te overweldigend aanvoelt. Met name de A3 weekplanners bieden je het beste overzicht. Zo heb je op iedere planner voor iedere dag eventueel ruimte om te plannen én daarnaast altijd een kwartierindeling. Dat wil niet zeggen dat je per kwartier moet plannen, maar wel dat je de mogelijkheid hebt om nauwkeurig te plannen. Dat zorgt uiteindelijk voor het meeste overzicht wat je maar uit een planning kunt halen.
De veelvoorkomende valkuilen van rust en regelmaat
Hoewel rust en regelmaat ontzettend belangrijk zijn, zitten er ook valkuilen aan waar je rekening mee moet houden. Eén van de grootste valkuilen is dat je misschien te snel weer te veel van jezelf verwacht. Het lijkt soms aantrekkelijk om direct weer ‘alles op te pakken’ zodra je je iets beter voelt, maar het risico is dat je jezelf daardoor al snel weer te veel belast. Bouw je structuur dus echt stap voor stap op en geef jezelf de tijd.
Een andere valkuil is het gevoel dat je je moet verantwoorden voor de rust die je neemt. Je hoeft je aan niemand te verantwoorden of te verontschuldigen. Rust nemen is essentieel voor je herstel en dat mag je jezelf ook gunnen, zonder schuldgevoel.
Hoe ga je bij een burn-out om met onbegrip of ongeduld van de mensen om je heen?
Juist het stukje verantwoording afleggen aan een ander is een veelvoorkomende struggle voor mensen met een burn-out. Een burn-out is vaak een onzichtbare worsteling en dat kan onbegrip oproepen bij mensen in je omgeving. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer herkenning voor, maar misschien krijg je toch nog opmerkingen als “Ben je nog steeds zo moe?” of “Je kunt toch wel even iets doen?”. Dit kan pijnlijk zijn, zeker omdat je zelf ook graag weer energieker zou willen zijn en niet voor een burn-out hebt gekozen.
Het belangrijkste is dat je duidelijk communiceert. Leg uit dat een burn-out niet alleen lichamelijke vermoeidheid is, maar ook mentaal alles van je vraagt. Het helpt vaak om mensen uit te leggen hoe belangrijk rust en regelmaat voor je herstel zijn. En ja, soms betekent dat dat je “nee” moet zeggen tegen sociale afspraken of werkverplichtingen, ook al begrijpen anderen dat niet altijd meteen. Ook ontspannende en gezellige activiteiten kunnen heel veel energie vragen. Weet dat je herstel voorop staat en dat jij degene bent die beslist wat goed voor je is. Op deze pagina met plantips, kun je allerlei tips lezen over hoe je hier het beste rekening mee kunt houden tijdens het maken van je planning.
Succes met het aanbrengen van meer rust en regelmaat!
Het aanbrengen van rust en regelmaat is de sleutel tot herstel bij een burn-out. Door klein te beginnen, met routines en realistische doelen, kun je langzaam weer grip krijgen op je dagen. Plan bewust rustmomenten in en wees mild voor jezelf. Je hoeft niet meteen alles perfect te doen, het gaat erom dat je stap voor stap werkt aan je herstel. En vergeet niet: je mag rust nemen, zonder dat je je daarvoor hoeft te verantwoorden. Gun jezelf die tijd: je verdient het! Ik wens je een voorspoedig herstel toe.