Ga door naar tekst
Sluit (esc)

Wil je graag op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een GRATIS maandplanner printable! Blijf op de hoogte van nieuwe producten, acties, gratis downloads en andere nieuwtjes. Welkom! ♡

Hoe maak je een goede studieplanning?

Het maken van een goede studieplanning kan het verschil maken tussen stressvolle nachten of een gevoel van paniek en een gestructureerde, productieve studieperiode. Ik gok dat je liever voor het laatste kiest :) Een goede planning kan je helpen om je tijd efficiënt te benutten en het zorgt voor rust en overzicht. Daarnaast maakt een planning het bijhouden en behalen van je doelen tastbaar en overzichtelijk. In dit blog leg ik je uit waarom een goede studieplanning zo belangrijk is, welke veelvoorkomende fouten je het beste vermijd én ik geef je 5 tips voor het maken van een fijne studieplanning.

En als je nog op zoek bent naar een rustige planner voor je studie, bekijk hier dan diverse overzichtelijke, prikkelarme planners!

Waarom is een goede studieplanning belangrijk?

Een goede studieplanning is essentieel om je studietijd optimaal te benutten en geen lesstof of belangrijke data te vergeten. Het helpt je om overzicht te houden over wat je moet doen, wanneer je het moet doen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Dit zorgt voor minder stress en meer focus. Met een goede planning voorkom je last-minute paniek en zorg je ervoor dat je voldoende tijd hebt voor herhaling en verdieping van de stof. Bovendien helpt een gestructureerde aanpak je om je leerdoelen beter te bereiken en je studieresultaten te verbeteren.

Wat zijn veelvoorkomende 'fouten' in je studieplanning?

Als planning expert zie ik dat er een aantal veelvoorkomende 'fouten' zijn die vaak door studenten worden gemaakt bij het inrichten van hun studieplanning. Dit gebeurd niet alleen bij studenten trouwens, want deze onhandigheden zijn denk ik voor bijna iedereen die regelmatig een planning maakt wel bekende valkuilen. Door de punten in het onderstaande lijstje te herkennen en vooral te vermijden, kun je je studieplanning verbeteren:

  1. Te optimistisch plannen: Veel studenten overschatten hoeveel ze in een korte tijd kunnen doen. Hierdoor kun je achter op schema raken en ontstaat er stress.
  2. Geen ingeplande tijd voor herhaling: Het niet inplannen van tijd voor herhaling van de leerstof kan leiden tot meer oppervlakkige kennis en slechtere resultaten tijdens examens.
  3. Geen flexibiliteit: Het maken van een te strakke planning zonder ruimte voor onverwachte gebeurtenissen of ontspanningsmomenten kan zorgen voor problemen of onrust als iets niet volgens plan verloopt.
  4. Teveel afleiding: Door teveel afleiding - zoals TikTok of Netflix - en het niet plannen van specifieke studietijden kan je productiviteit erg verminderen.
  5. Gebrek aan doelen: Het ontbreken van duidelijke, haalbare doelen kan ervoor zorgen dat je studieplanning richtingloos en niet heel effectief is.

5 tips voor het maken van een goede studieplanning

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je dan wél een goede studieplanning kunt maken? Goed nieuws, alle bovenstaande punten kun je afleveren of voorkomen en ik help je daar graag bij. Hieronder geef ik je een aantal tips die je hopelijk goed op weg helpen:

1. Stel kwartaal- en maanddoelen

Begin met het stellen van duidelijke kwartaal- en maanddoelen. Wat wil je in een kwartaal bereiken en welke mijlpalen moeten daarvoor per maand gehaald worden? Door deze doelen helder te hebben, kun je je planning beter structureren en je voortgang beter monitoren. Dit zorgt voor meer focus en motivatie. In deze jaarplanners zijn er speciale doelen-pagina's waarop je meer dan genoeg ruimte hebt om je kwartaal- en maanddoelen in uit te werken. Hierdoor kan je vol focus studeren en behoud je rust en overzicht.

Bekijk fijne studieplanners

 

2. Deel grote studieopdrachten op in kleinere taken

Grote studieopdrachten of projecten kunnen best wel overweldigend zijn. Deel ze daarom op in kleinere, behapbare stappen. Schrijf deze stappen op in je planner en werk ze één voor één af. Dit maakt het makkelijker om vooruitgang te zien en voorkomt dat je overweldigd raakt. Bijvoorbeeld, in plaats van dat je het project "scriptie schrijven" noteert, kun je beter alle taken opsplitsen in bijvoorbeeld "onderzoek doen", "hoofdstuk 1 schrijven", "literatuurlijst opstellen", enzovoort en deze losse taken in je planning opnemen.

3. Wees flexibel in je planning

Een te strakke planning kan je snel in verwarring of tijdnood brengen als er onverwachts iets verandert of tussendoor komt. Plan daarom voldoende ruimte tussen je taken, wees flexibel en maak gebruik van uitwisbare schrijfwaren, zoals de Pilot FriXion pennen. Hiermee kun je eenvoudig je planning aanpassen zonder rommelig gekras of pijltjes trekken. Dit maakt het makkelijker om met onverwachte gebeurtenissen om te gaan en zorgt ervoor dat je planning flexibeler aanvoelt en altijd een nette en overzichtelijke studieplanner hebt.

4. Plan voldoende tijd voor herhaling en rust

Zorg ervoor dat je in je planning voldoende tijd inruimt voor herhaling van de stof en voor rustmomenten. Herhaling is essentieel voor het goed kunnen leren en onthouden van alle lesstof. Rust is uiteraard minstens net zo belangrijk en nodig om te ontspannen en je energie op peil te houden. Plan bijvoorbeeld elke week een dag in voor herhaling en zorg ervoor dat je dagelijks voldoende pauzes neemt. Verwen jezelf regelmatig door in die pauzes iets te doen of te eten / drinken waar je echt blij van wordt.

5. Vermijd afleidingen en creëer een vaste studieomgeving

Kies een vaste plek in huis of op een andere plek, waar je studeert en zo min mogelijk wordt afgeleid. Zorg voor een rustige, opgeruimde omgeving en plan de specifieke tijden in je planning waarop je gaat studeren. Vermijd afleidingen zoals meldingen op je telefoon, sociale media, huisgenoten of gezinsleden die opeens binnen komen vallen en andere storende elementen tijdens deze geplande studietijd. Geef duidelijk je grenzen aan of zet alle verleidingen uit en creëer voor jezelf zoveel mogelijk rust en daarmee focus. Hoe moeilijk het ook is. 😉

Succes met het maken van een goede studieplanning!

Een goede studieplanning is de sleutel tot succesvol studeren. Het helpt je om overzicht te houden, je tijd efficiënt te benutten en stress te verminderen. Vermijd veelvoorkomende 'fouten' zoals te optimistisch plannen, geen tijd voor herhaling inruimen en te onflexibel zijn. Door duidelijke kwartaal- en maanddoelen te stellen, grote taken op te delen, flexibel te blijven (met bijvoorbeeld deze superhandige en onmisbare uitwisbare schrijfwaren), voldoende herhaling en rust te plannen en afleidingen te vermijden, kun je een effectieve en haalbare studieplanning maken. Superleuk als je eens met mij wilt delen hoe je deze tips in de praktijk ervaart en of het je geholpen heeft. Heel veel succes en plezier met je studie!

Bekijk fijne studieplanners
Vorige blog
Volgende blog

Zoek