Ga door naar tekst
Sluit (esc)

Wil je graag op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten, acties, gratis downloads en andere nieuwtjes. Geen zorgen: je zal niet worden gespamd en kunt je ieder moment weer uitschrijven. Welkom! ♡

6 tips voor meer structuur bij autisme

Misschien herken je het wel: de wereld kan soms chaotisch en overweldigend aanvoelen. Wanneer je autistisch bent is dit gevoel vaak nog meer versterkt. De talloze afspraken, to do’s en onverwachtse veranderingen in je planning kunnen al gauw voor stress in je leven zorgen. Structuur aanbrengen in je dagelijks leven kan daarom bij autisme een enorme hulp zijn. Het helpt om rust te creëren, zorgt voor voorspelbaarheid en vermindert stress. In dit blog vertel ik je waarom structuur zo belangrijk is bij autisme en geef ik je 6 praktische tips om meer structuur aan te brengen.

Op zoek naar een fijne planner met weinig prikkels? Bekijk eens deze prikkelarme planners.

Waarom is structuur belangrijk bij autisme?

Bij autisme is structuur essentieel. Het zorgt voor voorspelbaarheid en helpt je beter de dag door te komen. Onverwachte gebeurtenissen of veranderingen kunnen voor veel stress en verwarring zorgen. Denk hier bijvoorbeeld aan een afspraak met vrienden die niet doorgaat, een collega die je ineens vraagt om een taak over te nemen, of een vergadering die op het laatste moment wordt verzet. Deze situaties kunnen je dag best wel even in de war schoppen en veel stress veroorzaken.

Door structuur aan te brengen, wordt de wereld overzichtelijker en begrijpelijker voor mensen met autisme. Je weet wat je te wachten staat en kunt je voorbereiden op wat komen gaat. Dit helpt om angst en stress te verminderen en zorgt ervoor dat je dagelijkse taken soepeler verlopen. Bijvoorbeeld, als je een vaste routine hebt voor je ochtend, weet je precies wat je moet doen en wanneer. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat je de dag goed kunt beginnen. Structuur kan ook helpen bij het verminderen van besluiteloosheid en het vermijden van situaties die anders overweldigend zouden zijn. Het geeft je een duidelijk pad om te volgen, wat zorgt voor meer zekerheid en zelfvertrouwen in je dagelijkse activiteiten.

6 tips voor meer structuur bij autisme

Ik neem je graag mee hoe je, in het bijzonder als je autisme hebt, meer structuur in je dag of week kan brengen:

1. Gebruik een planner of vast schema

Een planner, zoals de prikkelarme weekplanners in mijn shop, kan een heel helpend hulpmiddel zijn om je dag of week overzichtelijk in te plannen. Schrijf belangrijke afspraken, taken en routines op. Een visueel schema met pictogrammen kan ook helpen, vooral als je moeite hebt met lezen. Ik heb mijn planners prikkelarm ontworpen, zodat je op een rustige en overzichtelijke manier kunt plannen en geen last hebt van onnodige prikkels en afleidingen.

Bekijk alle prikkelarme planners

 

2. Maak routines en probeer je eraan te houden

Probeer zoveel mogelijk vaste routines aan te houden. Dit kan variëren van een ochtendroutine tot een avondroutine. Door dezelfde volgorde en structuur van activiteiten aan te houden, creëer je voorspelbaarheid en rust. En dat is zo belangrijk bij autisme. Een mooi voorbeeld van een basic ochtendroutine zou als volgt kunnen zijn:

  • Sta op;
  • Ga ontbijten;
  • Poets je tanden;
  • Ga douchen;
  • Kleed je aan;
  • Mediteer 5 minuten.

Pas deze ochtendroutine aan je eigen wensen en behoeften aan want jij weet zelf het beste wat voor jou werkt of zou kunnen werken. Routines die speciaal zijn afgestemd op je eigen behoeften geven namelijk houvast en maken je dag duidelijker en voorspelbaarder.

3. Deel grote taken op in kleinere stappen

Grote taken kunnen overweldigend zijn en daarnaast is het dan vaak ook lastiger om eraan te beginnen. Deel ze daarom op in kleinere, behapbare stappen. Schrijf deze stappen op in je planner of een schema en werk ze één voor één af. Dit maakt het makkelijker om vooruitgang te zien en voorkomt dat je overweldigd raakt. Het geeft je een duidelijk pad om te volgen, wat je veel rust kan geven.

4. Houd rekening met overprikkeling

Als je gevoelig bent voor prikkels zoals geluid, licht of drukte, zorg dan voor een rustige werk- of leefomgeving en plan voldoende rustmomenten in je dag. Gebruik eventueel een noise-cancelling koptelefoon of een zonnebril om sensorische prikkels te verminderen. Een rustige omgeving helpt je beter te focussen en vermindert daarnaast stress.

5. Plan flexibel met uitwisbare pennen

Plannen kan soms uitdagend zijn, vooral als er onverwachte veranderingen optreden. Met uitwisbare pennen kun je eenvoudig je planner aanpassen zonder gekras of pijltjes te trekken in je planning. De Pilot FriXion pennen zijn hier heel handig voor. Je kunt je planning aanpassen wanneer dat nodig is en zo flexibel blijven zonder het overzicht te verliezen. Dit maakt het plannen minder stressvol en zorgt ervoor dat je altijd een nette planner en overzichtelijke planning hebt. Doordat de pennen navulbaar zijn, hoef je je ook daar geen zorgen om te maken.

6. Plan tijd voor ontspanning en hobby's

Naast alle dagelijkse verplichtingen is het belangrijk om ook tijd in te plannen voor ontspanning en hobby's. Dit zorgt voor een goede energiebalans en helpt om stress te verminderen. Plan bijvoorbeeld tijd in voor een favoriete hobby, een wandeling in de natuur of een rustig moment om te lezen. Waar jij ook maar van ontspant. Ontspanning is minstens net zo belangrijk als productief zijn en helpt je bij een gezond en gebalanceerd leven.

Gebruik een prikkelarme planner voor meer structuur bij autisme

Kortom: structuur is cruciaal voor mensen met autisme. Het biedt voorspelbaarheid, vermindert stress en maakt het dagelijks leven overzichtelijker. Met behulp van een goede planner, vaste routines, uitwisbare pennen en voldoende rustmomenten kun je een gestructureerde en rustgevende dag en week creëren. Mijn prikkelarme planners kunnen je hierbij een waardevolle hulp bieden. Probeer deze tips eens uit. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

Bekijk alle prikkelarme planners

 

Vorige blog
Volgende blog

Zoek