Ga door naar tekst
Sluit (esc)

Wil je graag op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een GRATIS maandplanner printable! Blijf op de hoogte van nieuwe producten, acties, gratis downloads en andere nieuwtjes. Welkom! ♡

De meest gemaakte planningsfouten die je echt wilt voorkomen

Plannen kan een geweldig hulpmiddel zijn om meer rust en overzicht in je leven te brengen. Maar eerlijk is eerlijk: het gaat niet altijd van een leien dakje. Misschien herken je het wel: je begint vol enthousiasme aan een nieuwe weekplanning, maar halverwege de week is alles alweer achterhaald of klopt er niks meer van. Je to-do lijst is langer geworden in plaats van korter en je voelt je gefrustreerd omdat het allemaal niet lukt zoals je had gehoopt. Dat gevoel ken ik maar al te goed. Plannen hoort je juist te helpen, niet je stress te vergroten. Daarom wil ik het in dit blog hebben over de meest gemaakte planningsfouten en vooral hoe je die kunt voorkomen. Want met een beetje zelfreflectie en de juiste aanpak kun je plannen zo fijn maken dat het je écht rust en overzicht geeft.

Ben je op zoek naar een fijne planner waarmee je met een tijdsindeling per kwartier je dag kunt plannen? Bekijk eens deze prikkelarme planners die ik heb gemaakt!

Waarom maken we soms planningsfouten?

Het plannen zelf klinkt eenvoudig: schrijf op wat je wilt doen en wanneer je het gaat doen. Maar in de praktijk is dit vaak een stuk moeilijker en loop je al gauw tegen bepaalde planningsfouten aan. Veel mensen - inclusief ikzelf - hebben de neiging om tijd te overschatten of veel te ambitieus te zijn en daardoor een veel te strak schema te maken. Of we hebben een planning die er op papier prachtig uitziet, maar totaal niet past bij hoe onze dagen er in werkelijkheid uitzien. Herkenbaar? Plannen gaat niet alleen over wat je doet, maar ook over hoe je omgaat met de dingen die je niet kunt plannen. Juist daarom is het zo belangrijk om een planning te maken die flexibel en realistisch is en die past bij jouw leven, energie en behoeften.

Het herkennen van veelvoorkomende planningsfouten is de eerste stap naar verbetering. Laten we samen hieronder de meest gemaakte valkuilen in het plannen bekijken.

1. Plannen zonder ruimte voor jezelf

Een van de grootste planningsfouten die ik zelf jarenlang heb gemaakt, is dat ik mijn planning volstopte met alleen maar taken en verplichtingen. Alles moest erin passen: werk, huishouden, afspraken – maar tijd voor mezelf? Dat kwam ergens onderaan de lijst, als er überhaupt nog tijd over was. En je raadt het al: dat moment kwam bijna nooit. Het gevolg? Een overvol hoofd, nul energie en uiteindelijk helemaal niets meer voor elkaar krijgen. Als je dit herkent, weet dan dat je niet de enige bent. Veel mensen met drukke levens, of die bijvoorbeeld herstellen van een burn-out, vergeten vaak dat tijd voor jezelf net zo belangrijk is als het afvinken van je taken. Een planning werkt eigenlijk pas echt als je ook ruimte maakt voor rust en opladen.

2. Te optimistisch plannen

Ik ben altijd goed geweest in het onderschatten van hoeveel tijd dingen daadwerkelijk kosten. Even boodschappen doen? Dat is toch zo gepiept? Tot je jezelf een uur later door een volle supermarkt worstelt en alsnog vergeten bent wat je nodig had. Te optimistisch plannen is misschien wel de meest voorkomende valkuil. Het lijkt onschuldig, maar het stapelt zich op. Als de ene taak uitloopt, komt de volgende in de knel en voor je het weet is je hele dag een race tegen de klok of loopt de planning in de soep. Het probleem is vaak dat we vergeten een buffer in te bouwen voor onverwachte dingen of reistijd, of dat we denken dat we altijd even productief zijn. Maar eerlijk: niemand kan de hele dag op volle kracht doorgaan. Gun jezelf daarom ook die rustmomenten gedurende je dag om op adem te komen en alle prikkels van de dag te verwerken.

3. Je reistijd en voorbereidingstijd voor taken en afspraken vergeten

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe vaak vergeten we de tijd die we nodig hebben om ergens te komen of om iets voor te bereiden? Misschien herken je het wel: een afspraak staat netjes ingepland, maar de reistijd of voorbereidingstijd wordt niet meegenomen. Of je hebt iets belangrijks op de agenda staan, maar geen tijd ingepland om alles rustig klaar te leggen. Dit kan snel zorgen voor onnodige stress en het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt. Door bewust ruimte te maken in je planning voor reistijd en voorbereidingstijd, creëer je niet alleen meer rust, maar zorg je er ook voor dat je planning echt haalbaar is.

4. Je doelen niet concreet maken

Doelen stellen is een krachtig onderdeel van plannen, maar alleen als je het op de juiste manier doet. Een doel als “meer sporten” klinkt goed, maar wat betekent dat precies? Hoe vaak wil je sporten? En wat als je een week ziek bent of het gewoon even niet lukt? Veel mensen maken de fout om vage of te grote doelen te stellen, waardoor ze snel overweldigd raken. Het voelt alsof je het nooit goed genoeg doet, terwijl dat helemaal niet hoeft. Kleine, haalbare stappen geven je juist het vertrouwen dat je op de goede weg zit. En deze kleinere doelen of stappen daadwerkelijk inplannen, geeft een instant gevoel van controle.

5. Niet flexibel genoeg omgaan met veranderingen

Plannen is fantastisch, maar het leven laat zich niet altijd vangen in een strak schema. Misschien herken je het wel: je hebt alles keurig gepland, maar dan loopt een vergadering uit, krijg je onverwacht bezoek of voel je je simpelweg opeens niet goed. Als je te streng vasthoudt aan je planning kan dat frustrerend zijn en je het gevoel geven dat je hebt ‘gefaald’. Of je gaat over je eigen grenzen heen doordat je maar door gaat, maar eigenlijk geen energie meer hebt. Plannen gaat niet over perfectie; het gaat over richting. Flexibiliteit is hierin essentieel. Je planning moet jou dienen, niet andersom! Een handig hulpmiddel, vooral voor perfectionisten die niet van krassen en chaos in hun planner houden, zijn uitwisbare pennen zoals die van Pilot FriXion. Hiermee kun je veranderingen eenvoudig doorvoeren zonder dat je planning een rommeltje wordt. Zo blijft je planning overzichtelijk en kun je met een gerust hart schuiven of aanpassen wanneer dat nodig is.

Hoe je een planning maakt die werkt

Plannen hoeft niet perfect te zijn, maar het moet wel werken voor jou. Een hulpmiddel dat ik vaak gebruik, is deze energiebalans printable die ik heb ontworpen. Deze printable helpt je om maandelijks stil te staan bij hoe het met je gaat, wat goed voelde en wat juist niet werkte. Het is zo waardevol om niet alleen je taken te plannen, maar ook ruimte te maken voor reflectie. Door regelmatig terug te kijken, ontdek je wat voor jou werkt en wat je kunt verbeteren. Plannen wordt dan niet iets wat je moet doen, maar een hulpmiddel dat je ondersteunt en rust geeft.

Plannen draait niet alleen om wat er op papier staat, maar ook om hoe je met jezelf omgaat tijdens het plannen. Geef jezelf de ruimte om planningsfouten te maken, om bij te sturen en hier van te leren. En vervolgens te ontdekken wat voor jou dan het beste werkt. Het hoeft niet perfect, het hoeft alleen maar bij jou te passen.

Deze prikkelarme planners helpen jou door de indeling per kwartier, een écht realistische planning te maken waardoor je je dagen perfect kunt plannen.

 

Bekijk alle prikkelarme planners

 

Vorige blog
Volgende blog

Zoek