Wat kun je doen als je weinig energie hebt? 5 tips!
Feb 14, 2025

Soms heb je van die dagen – of misschien wel weken of zelfs maanden – waarin alles als een enorme opgave voelt. Je wordt wakker en voelt je nog steeds moe, je hebt nergens zin in en het lijkt alsof je batterij nooit volledig oplaadt. Misschien herken je het wel: je voelt je futloos, hebt geen energie om dingen te ondernemen en zelfs de 'simpelere' taken zoals koken of boodschappen doen, voelen als een enorme berg die je moet beklimmen. Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben en soms is er geen duidelijke reden. Maar wat kun je doen als je je constant moe en futloos voelt? Schakel in ieder geval altijd hulp in van een medisch expert om te onderzoeken waar de klachten vandaan komen. In de tussentijd kunnen de vijf praktische tips uit dit blog je helpen om je energie op een fijne manier weer een beetje op te bouwen als je weinig energie hebt.
Hoe weet je of je last hebt van weinig energie?
Iedereen is weleens moe, maar er is een verschil tussen een keer een slechte nacht hebben en structureel een tekort aan energie. Soms sluipt het er langzaam in en merk je pas na weken (of maanden) dat je je standaard uitgeput voelt. En dan kun je jezelf afvragen: “Ben ik gewoon even moe of is er meer aan de hand?”
Hier zijn enkele tekenen dat je misschien last hebt van langdurige energieproblemen. Je…
-
voelt je zelfs na een lange nacht slaap nog steeds vermoeid.
-
hebt moeite om je te concentreren of simpele taken af te ronden.
-
ervaart lichamelijke klachten zoals spierpijn, hoofdpijn of een zwaar gevoel in je lichaam.
-
merkt dat je weinig zin hebt om dingen te ondernemen, zelfs als het iets is wat je normaal leuk vindt.
-
hebt een korter lontje en bent sneller geïrriteerd.
Herken je dit? Dan is het goed om eens bewust stil te staan bij je energie. Waar verlies je het en wat kan jou helpen om het weer een beetje terug te krijgen?
Weinig energie? Tips om meer energie te krijgen!
Wanneer je energie laag is, kan het lastig zijn om te bedenken wat je moet doen om je beter te voelen. Wanneer je weinig energie hebt, kunnen deze vijf tips je helpen om op een liefdevolle manier je energie weer in balans te brengen:
1. Begin klein: kies voor mini-oplaadmomenten
Je hoeft niet meteen uren rust te nemen of een volledige zelfzorgdag in te plannen om je beter te voelen. Soms zit de winst juist in kleine momenten van herstel. Een paar minuten je ogen sluiten, even diep ademhalen of een korte wandeling buiten kan al helpen om je systeem meer tot rust te brengen. Als je weinig energie hebt, is het belangrijk om niet te veel van jezelf te vragen, maar juist op zoek te gaan naar fijne mini-oplaadmomenten.
2. Houd bij wat energie geeft en wat energie kost
Vaak hebben we niet eens door welke dingen onze energie leegtrekken en welke juist bijdragen aan herstel. De reflectie met energiemeter printable is een fijn hulpmiddel om hier inzicht in te krijgen. Door een paar keer per week te noteren hoe je je voelt en wat je die dag hebt gedaan, kun je patronen gaan ontdekken. Misschien merk je dat bepaalde sociale afspraken je totaal uitputten, terwijl een halfuurtje lezen je juist helpt om op te laden. Door het inzichtelijk te maken voor jezelf, krijg je handvaten wat wel en niet voor jou werkt en kun je gerichter werken aan een beter gevoel.
3. Luister naar je lichaam en neem rust wanneer nodig
We leven in een maatschappij waarin ‘druk zijn’ vaak als normaal wordt gezien. Maar als jij je futloos voelt en nergens zin in hebt, is dat juist een teken dat je lichaam en geest rust nodig hebben. En dat is oké! Je hoeft niet altijd productief te zijn. Soms is het beste wat je kunt doen, gewoon even helemaal niets doen. Geef jezelf toestemming om te pauzeren, zonder schuldgevoel.
4. Zorg voor voldoende voeding en hydratatie
Wanneer je moe bent, kan het verleidelijk zijn om naar snelle suikers of cafeïne te grijpen voor een tijdelijke oppepper. Maar op lange termijn helpt dit vaak niet om je energie echt te verbeteren. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt, voedzaam eet en jezelf niet uithongert door maaltijden over te slaan. Voed je lichaam met voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je je minder snel uitgeput voelt.
5. Bouw een ritme op dat bij je past
Als je last hebt van weinig energie, is het aanbrengen van meer structuur in je dagelijks leven één van de beste tips. Dat betekent niet dat je elke minuut van de dag moet volplannen, maar een vaste ochtend- en avondroutine kunnen wél bijdragen aan een stabiel energieniveau. Bijvoorbeeld: elke ochtend een rustig moment nemen voordat je dag start, of een vast tijdstip inbouwen om ’s avonds af te schakelen van schermen. Kleine aanpassingen in je dagritme kunnen al een groot effect hebben op hoe je je voelt.
Weinig energie? Wees lief voor jezelf
Als je last hebt van weinig energie, is het erg belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn. Het is oké als je even wat minder kunt. En het is oké als je niet meteen een oplossing hebt. Probeer stap voor stap te ontdekken wat voor jou werkt en gun jezelf de ruimte om te herstellen.
Een handige manier om inzicht te krijgen in je energieniveau en patronen is door dit bij te houden met de reflectie met energiemeter per week printable. Door hier regelmatig mee bezig te zijn, kun je beter begrijpen wat jouw energie beïnvloedt en hoe je jezelf kunt ondersteunen in periodes van vermoeidheid. Onthoud: jij mag prioriteit geven aan je eigen energie. En dat begint met luisteren naar wat je nodig hebt. Ontdek ook alle andere printables die jou perfect kunnen helpen met het monitoren en optimaliseren van je energiebalans door op de button hieronder te klikken.