Doelen stellen voor het nieuwe jaar: 5 tips voor een frisse start!
Dec 06, 2024
Waarom is het goed om doelen te stellen voor het nieuwe jaar?
Doelen stellen helpt je om je focus te bepalen. Het zorgt ervoor dat je niet zomaar wat rondzweeft, maar bewust keuzes maakt en ergens naartoe werkt. Of het nu gaat om meer rust nemen, een nieuwe hobby oppakken, of beter voor jezelf zorgen: een duidelijk doel geeft je richting en motivatie.
Misschien heb je in het verleden ervaren dat je goede voornemens al snel weer los hebt gelaten. Dat is helemaal niet raar. Vaak stellen we doelen die te groot, te vaag of simpelweg niet haalbaar zijn in onze huidige situatie. Dit kan stress veroorzaken en kan ook als falen voelen. Maar wat als je doelen stelt die wat kleiner zijn en goed passen bij jouw leven, je energie én je mogelijkheden? Dan wordt het ineens een stuk makkelijker en leuker om ermee aan de slag te gaan!
Stel jezelf de vraag: wat wil ik écht? En: waar wil ik zijn of bereikt hebben over één jaar? Niet omdat anderen dat van je verwachten, maar omdat het jou blij maakt. Alleen dan kunnen doelen bijdragen aan een gevoel van voldoening en je echt iets opleveren, in plaats van je op te zadelen met onrust en schuldgevoelens.
5 tips om doelen te stellen voor het nieuwe jaar
Het stellen van doelen kan soms een beetje overweldigend aanvoelen, vooral als je niet zo goed weet waar je moet beginnen. Met deze vijf praktische tips maak je het jezelf makkelijker én zorg je ervoor dat je doelen motiveren in plaats van onrust veroorzaken.
1. Begin met een reflectie op je energiebalans
Voordat je nieuwe doelen opstelt, is het belangrijk om te weten hoe je je nu voelt. Hoe zit het met je energiebalans? Wat geeft je energie en wat kost je energie? Met deze reflectie printable met energiebalans kun je dit heel overzichtelijk in kaart brengen. Houd dit een tijdje bij en door bewust te reflecteren, zie je waar je ruimte hebt voor groei en waar je misschien juist wat gas terug mag gaan nemen.
2. Stel haalbare en concrete doelen
Een doel als "ik wil gezonder leven" klinkt mooi, maar is nogal vaag. Wat betekent dat precies? Beter zou zijn om het wat concreter te maken: "Ik wil drie keer per week een wandeling maken van 30 minuten." Door je doelen specifiek en concreet te maken, weet je precies wat je moet doen en wordt het makkelijker om ze te behalen.
Maak het jezelf vooral ook niet te moeilijk. Begin klein. Je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien; een paar kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken.
3. Kies doelen die je inspireren, niet stressen
Je doelen moeten je vooral energie geven en vooral geen energie kosten. Kies daarom doelen die je écht wilt bereiken, dicht bij jou liggen en goed aanvoelen. Vermijd doelen die alleen maar druk opleveren, zoals te grote doelen of een overvolle to-do-lijst. Focus op wat jou motiveert en wat bijdraagt aan je welzijn.
Zelf vind ik het fijn om mijn doelen een positieve draai te geven. Dus in plaats van te zeggen: "Ik wil minder tijd op mijn telefoon doorbrengen," kun je zeggen: "Ik wil meer tijd besteden aan lezen." (of andere offline activiteiten). Het geeft direct een fijner gevoel!
4. Plan tijd in om met je doelen bezig te zijn
Zonder een concreet plan blijft een doel vaak een wens. Zorg ervoor dat je tijd inplant om aan je doelen te werken en regelmatige de balans op te maken. Gebruik bijvoorbeeld een prikkelarme planner om je weken overzichtelijk te maken en blok tijd in voor jouw prioriteiten en doelen. Dit kan bijvoorbeeld variëren van een half uurtje lezen, tot een paar uur vrijhouden in de middag om te wandelen.
Tip: wees flexibel! Gebruik bijvoorbeeld uitwisbare pennen, zodat je je planning kunt aanpassen als de dag toch anders loopt. Het gaat erom dat je een goede balans vindt tussen structuur en ruimte en dat je je planning voor jou laat werken.
5. Evalueer en stel bij
Doelen zijn geen vaststaande zaken; je mag ze aanpassen als ze niet meer bij je passen of toch te onhaalbaar blijken. Reflecteer regelmatig op hoe het gaat. Voel je dat een doel niet goed meer voelt of dat je ergens tegenaan loopt? Dat is oké. Je mag altijd bijsturen.
Pak bijvoorbeeld elke maand een moment om te evalueren. Wat ging goed? Wat kan beter? De reflectie printable met energiebalans is hier perfect voor. Je kunt niet alleen je voortgang bijhouden, maar ook nagaan hoe je je voelt en wat je energie geeft. Dit kun je doen per week of maand, maar net wat voor jou het beste werkt.
Rust en balans als uitgangspunt bij het doelen stellen
Het belangrijkste bij het stellen van doelen is dat je lief bent voor jezelf. Het gaat niet om perfectie of alles tegelijk willen doen. Het gaat erom dat je stap voor stap werkt aan wat jou gelukkig maakt. Misschien wil je meer tijd doorbrengen met je gezin, een hobby oppakken, of simpelweg wat meer rust vinden. Alles is goed, zolang het maar bij jou past.
Neem een kijkje tussen de printables en planners die ik heb gemaakt om je doelen op een rustgevende manier te organiseren. Met een heldere structuur en ruimte voor reflectie kun je jouw nieuwe jaar beginnen met overzicht en vertrouwen.
Ik hoop dat deze tips jou goed op weg hebben geholpen en inspireren om met doelen aan de slag te gaan. Welke doelen en goede voornemens ga jij dit jaar voor jezelf stellen? Deel ze gerust met mij na het lezen van dit blog!