Ga door naar tekst

De verschillen tussen een dagplanner en weekplanner

In de bijna twee jaren dat ik nu een webshop run en alle informatie, tips en inspiratie die er in die tijd op mij af is gekomen rondom dit onderwerp, is er één uitspraak die steeds terugkomt en wat voor mij eerst maar wat onrealistisch aanvoelde. "Als webshop eigenaar heb je een grote blinde vlek".  Maar hoezo? Ik weet álles over mijn eigen producten, natuurlijk. Maar daar zit nou juist het probleem, schijnbaar. Wat voor mij zo logisch is, hoeft namelijk voor een ander niet te zijn. Dat wist ik al wel, maar dat het ook bedrijfsmatig opging was nieuw voor me. Zo kwam het dat een tijdje terug iemand aan mij vroeg: 'Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een dagplanner en weekplanner?'. Ik wist in eerste instantie niet goed te reageren omdat ik het wel een heel voor de hand liggende vraag vond. Maar onder het mom van 'domme vragen bestaan niet, domme antwoorden wel', ben ik daar eens over na gaan denken. Wat zijn nou eigenlijk écht de verschillen? Dat lijkt me dus niet voor iedereen helemaal duidelijk. Dit blog wijd ik daarom helemaal aan dit vraagstuk en graag neem ik je hierin mee!

De voordelen van een dagplanner

Als je graag dag voor dag leeft, en niet graag achteruit kijkt en al helemaal nog geen zorgen hebt over morgen: dan is zeker een dagplanner wat voor jou! En dagplanner is een verademing als bovenstaande voor jou geldt, omdat je letterlijk aan het einde van de dag, de dag van je af kan scheuren. Of je slaat de bladzijde om, als je een planboekje hebt. Zo begin je steeds (voor je gevoel) de nieuwe dag met een schone lei. Een dagplanner is daarnaast ideaal dus om echt in te kunnen zoomen in je dag. Wat wil je precies allemaal doen, hoelaat wil je dit doen en hoelang wil je erover doen? Geweldig voor als je veel te doen hebt op een bepaalde dag, of gewoon geen afleiding wilt van andere dagen.

De voordelen van een dagplanner in het kort

 • Geeft een overzicht van jouw dag, zonder afleiding van andere dagen
 • Ideaal als je graag alles dag voor dag bekijkt
 • Geweldig als je wilt inzoomen op alles wat je de dag wilt en gaat doen
 • Op een dagplanner heb je realatief het allermeeste schrijfruimte
 • Meer ruimte voor notities, to do's en belangrijke zaken

De voordelen van een weekplanner

De weekplanner daarentegen, bevalt veel meer informatie. Je schrijft hierop niet één dag uit, maar de hele week naast elkaar. Dat is geweldig voor als je graag een overzicht krijgt van het verloop van je week. Zo werk je super makkelijk aan een nieuwe structuur – of juist het behouden van je fijne, huidige structuur – en kun je heel fijn je energie, tijd en afspraken monitoren. Bij een weekplanner werk je in weken, dus ook hier scheur je aan het einde van de week het blad er gewoon vanaf of sla je de pagina om en voilà daar is weer een nieuwe week, met nieuwe kansen. Dat geeft een heerlijk overzichtelijk en opgeruimd gevoel! Door de weekindeling is je weekplanner daarnaast ook nog eens heel geschikt als agenda. Je kunt gerust doorplannen en verderop alvast je afspraken noteren en herhaal activiteiten inplannen. Maar je kunt ook voor iedere week apart een planning maken. Dat laatste is geheel afhankelijk van je behoeftes en waarom je de planner gebruikt. Bij een energietekort zou ik het week voor week aankijken. Maar gaat het eigenlijk al heel goed qua structuur en balans, dan kan je planner ook heel fijn werken als uitgebreide agenda.

De voordelen van een weekplanner in het kort

 • Geeft een overzicht van jouw gehele week
 • Je kunt op een weekplanner álles van de gehele week kwijt
 • Geeft het fijnste overzicht als je werkt aan je structuur of energiebalans
 • Begin iedere week of een fris nieuw papier of bladzijde
 • Je hebt de mogelijkheid om terug te bladeren als je een planboekje gebruikt
 • Handigste overzicht voor je zakelijke werkafspraken en om je doelen in te verwerken

Waarom kiezen tussen planners als het allebei kan?

Persoonlijk vind ik het eigenlijk heel fijn om zowel een dagplanner als een weekplanner te gebruiken! Niet iedere dag hoor, want de basis voor mij is wel mijn weekplanner. Ik gebruik zelf met veel plezier de jaarplanner. Hier kan ik al mijn jaardoelen in verwerken die ik vervolgens opdeel in maandelijkse focuspunten. Die focuspunten plan ik vervolgens in bepaalde weken in en die zet ik vervolgens, aan het begin van iedere week, allemaal op een bepaalde dag. Als ik een hele volle dag heb of veel losse to do's in mijn hoofd heb, dan pak ik mijn dagplanner erbij! Dit geeft mij net wat meer focus op zo'n dag en het meeste overzicht, omdat mijn hoofd dan al zo vol zit. Een dagplanner dient mij op zo'n moment meer dan de weekplanner zou doen. De weekplanner helpt mij alle taken filteren en verdelen, maar de dagplanner geeft mij de meeste focus. Kies de planner die jou in je huidige situatie het meeste dient of combineer planners, zoals ik doe. Er zijn handige voordeelsets om voordelig zowel een dag- als weekplanner aan te schaffen. Plannen is super persoonlijk, dus doe vooral waar jij je goed bij voelt en wat voor jou werkt! Ik hoop je met deze blog een beetje te hebben kunnen inspireren wat hopelijk de keuze uit alle planners gemakkelijker voor je maakt!

Vorige blog
Volgende blog

Zoek