Ga door naar tekst

Starten met plannen? Dit heb je nodig!

Starten met plannen, maar geen idee waar je moet beginnen? Misschien herken je dat spannende gevoel wel, als je iets nieuws wilt proberen. En dat het dan vaak ook lijkt alsof het anderen zo makkelijk afgaat en dat je er daarom alleen maar meer tegenop ziet. "Kan ik dat wel?", denk je dan misschien. Jazeker, ook jij kunt dit! Dit ontdek je alleen door het gewoon te gaan doen en dan zul je zien dat het uiteindelijk best wel meevalt. Ik neem je in deze blog mee in alles wat je moet weten als plannen nieuw voor je is.

Ik kan het mij namelijk best wel voorstellen dat het allemaal wat veel is als je je verdiept in dit onderwerp en om de oren geslagen wordt met allerlei verschillende soorten planners en bijproducten (stationairy en accessoires) die te koop zijn, alle mooie plaatjes van perfect ingevulde planners, mensen die, doordat ze plannen, altijd maar een super overzichtelijk en probleemloos leven lijken te hebben en dan bovendien nog alle tips en tricks die je overal kan vinden. In dit blog ga ik het concreet voor je op een rijtje zetten, lees je mee?

Dit ga je ontdekken:

  • Starten met plannen begint allemaal bij.. motivatie.
  • Vind jouw nieuwe papieren vriend
  • Planhulp of zoek je het zelf wel uit?
  • Ook nog iets nodig om mee te schrijven
  • Een oase van rust (en regelmaat)
  • Je bent niet alleen


Starten met plannen begint allemaal bij.. motivatie.

Ik ga zeker met concrete dingen komen verderop in dit blog, maar starten met plannen begint allemaal toch echt bij jouw persoonlijke motivatie waarom je wilt gaan plannen. Wat hoop je dat het je oplevert dus met andere woorden: waar loop je nu tegenaan? Wat voor verschil zou een planner kunnen maken als je nu gewoon een agenda gebruikt? Als je dit voor jezelf concreet hebt is het makkelijker om een geschikte planner te vinden. 

Vind jouw nieuwe papieren vriend

Dit is voor veel mensen een hele lastige stap denk ik, omdat er zoveel aanbod is. Daarom is het handig eerst voor jezelf concreet te maken wat je zoekt in een planner. Je hebt al bedacht waarom je de planner wilt gaan gebruiken, dus dan is het nu handig om te bedenken hoe je het liefste wilt dat de planner eruit ziet.

Zijn er speciale invulvelden of vakjes die jij handig vindt en die echt niet mogen ontbreken op je nieuwe planner? Of wil je gewoon vooral veel schrijfruimte? Daarnaast is het handig om te bedenken of je een dagplannerweekplanner of maandplanner wil aanschaffen. Of een combinatie, dat kan natuurlijk ook. In dit blog lees je meer over de verschillen tussen deze soorten planners.

Planhulp of zoek je het liever zelf uit?

In jouw zoektocht ben je vast en zeker al tegen 1001 planworkshops aangelopen, want ook daar is een overvloed van. Iedere coach heeft wel een programma of online cursus met alle tools om je plannen eigen te maken. Het is handig om na te denken of je zelf wilt starten met plannen en kijken hoever je komt, of dat je met planhulp aan de slag gaat in de vorm van een naslagwerk, workshop of coach. Persoonlijk vind ik al deze oplossingen heel mooi, maar ook erg tijdrovend. En het kan het juist nog spannender maken allemaal.

Ik houd daarnaast van een wat meer simpele en concretere aanpak en daarom heb ik laatst een planhulp folder ontwikkeld. In deze folder vindt je veel handige plantips, foto's van ingevulde planners, voorbeelden van hoe je je planner kunt gebruiken én een handig stappenplan voor alle basis activiteiten die je voor jezelf als geheugensteuntje kunt gebruiken. Hou je net als ik, ook van lekker concreet en lijkt alleen het stappenplan jou handig? Bekijk dan hier de losse stappenplankaart.

Ook nog iets nodig om mee te schrijven

Ja, ook dat is best handig wanneer je wilt starten met plannen. En een simpele pen volstaat natuurlijk ook prima! Maar wil je echt zoveel mogelijk uit je planner halen en heb je het meest behoefte aan veel overzicht, dan raad ik je echt een setje markers aan. Door verschillende categorieën een bepaald kleurtje te geven met markeerstiften breng je supersimpel meteen veel onderscheid en daarme overzicht aan. Markeerstiften kun je op veel plekken en in veel winkels kopen en zo ook in deze webshop. 

Stabilo Boss markers en Frixion highlighters kun je hier bestellen. En nu we het toch over Pilot FriXion hebben.. wist je dat dit producten zijn die uitwisbaar zijn? Ja je leest het goed. Uitwisbaar. Dus je hoeft nooit meer bang te zijn om te starten met schrijven of dat je planning toch opeens nog veranderd. Dat klinkt geweldig toch? Maak je plannende leven makkelijker en bekijk alle Frixion producten hier

Starten met plannen kan spannend zijn, maar met de handige A4 jaarplanner van Planjeweek.nl heb je een fijne starthulp.

Een oase van rust (en regelmaat)

En last but zeker not least.. rust en regelmaat. Heel erg belangrijk wanneer je gaat starten met plannen! Die rust krijg je hoogstwaarschijnlijk vanzelf naarmate je het plannen meer onder de knie krijgt en eigen hebt gemaakt, dus voor deze stap is vooral de regelmaat erg belangrijk. Pak regelmatig jouw planner erbij en maak jouw dag- of weekplanningsteeds op een vast moment. Plan ook steeds je volgende planmoment in. Daarnaast kost het aanleren van een nieuwe gewoonte simpelweg wat tijd en discipline dus als het niet meteen lukt is er zeker geen man overboord. Gewoon weer opnieuw proberen en vooral doorzetten. Jij kunt dit, als je graag genoeg wilt!

Je bent niet alleen

Mocht je er toch niet helemaal uitkomen of vastlopen of je voelt je super gedemotiveerd.... deel het met de mensen om je heen! Zij kunnen dan met je meekijken en je opnieuw motiveren. Of stuur mij een berichtje, dat mag altijd. Ik denk graag met je mee.

Heel veel succes en vooral: superveel plezier met het starten met plannen! Laat je verrassen wat een goede planning met jou kan doen.

Vorige blog
Volgende blog

Zoek