Ga door naar tekst

Zo zorg je voor een goede energiebalans

Over het onderwerp van deze nieuwste blog hoefde ik niet lang na te denken, want mijn energiebalans is iets wat mij momenteel erg bezighoudt. Niet zo gek misschien gezien de tijd van het jaar, want ik merk dat ik toch ook echt dringend behoefte krijg aan zonnestralen en dat het sombere weer inpact krijgt op mijn humeur en hoe ik mij voel. En daarmee automatisch effect op mijn energieniveau. Maar natuurlijk spelen niet alleen de donkere maanden een rol (alhoewel het nu gelukkig weer steeds langer licht blijft!), maar ook het feit dat ik een klein mini mensje heb om goed voor te zorgen, er nu een aantal grote(re) werkproject tegelijk afspelen en ik ook af en toe een wat slechtere nacht heb. Ik ben hooggevoelig dus ook de energie van de maan heeft invloed op mij en daarnaast heb ik ook nog een eigen cyclus die de nodige invloed heeft. Als je het mij vraagt soms onmogelijk om nog redelijk 'normaal' te kunnen functioneren tussen alle werkzaamheden en cyclussen door en mij ook nog energiek te voelen. 

Begin klein en pas je aan aan je energieniveau

Momenteel heb ik dus een beetje een dipje, maar wat voor mij een belangrijk verschilk maakt is dat ik wél weet waar het vandaan komt. Dat is dan ook de allereerste en meest belangrijke stap. Net als bij zoveel dingen trouwens. Eerst herkennen en erkennen dat er iets mis is of uit balans is. En pas daarna kun je er iets mee doen. Het slechte nieuws is dat er geen quick fix is en al helemaal niet iets is wat voor iedereen werkt. En ander slecht nieuws is wat mij betreft dat je eigen wensen en behoeften ook kunnen veranderen als je leven veranderd of gewoon naarmate je ouder wordt. Al ik heel eerlijk ben weet ik niet precies meer waar ik momenteel van kan opladen, omdat het simpelweg alweer een hele tijd geleden is dat ik écht tijd voor mijzelf had. De dingen die mij toen hielpen zouden dus nu misschien niet eens meer echt helpen. Althans niet meteen. Het is voor mij dus een kwestie van het weer oppakken en uitproberen van kleine gewoontes die nu wel in mijn leven passen. Het belangrijkste is om kleine stapjes te nemen en ook om langzaam nieuwe/betere gewoontes te integreren in je dagelijks leven.

Inzicht in je eigen energiebalans

Hieronder neem ik je mee in verschillende manieren hoe je kunt ontdekken of je uit balans bent en hoe je weer in balans kunt komen. Veel manieren om weer in balans te komen hebben voor mij heel erg goed gewerkt, maar dat kwam voor vooral door herhaling. Één keertje mediteren doet geen wonderen. Beginnen met dagelijks een paar keer 1 minuut je ogen sluiten kan op termijn wel verschil maken. Zodra je dat verschil ziet en ook stap voor stap integreert in je leven, dan ben ik er van overtuigd dat je je snel iets beter zult voelen.

Manier 1: Merk op hoe het met je gaat

Je bent tot hier gekomen met het lezen van dit blog, dus mogelijk herken je veel (of je vindt het gewoon interessant). Stilstaan bij hoe je je voelt en opmerken dat het goed of misschien wel minder goed met je gaat is echt een belangrijke stap. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je minder goed in je vel zit en dit zelf nog niet helemaal in de gaten hebt maar wel een vermoeden hebt. Misschien slaap je net als ik wat slechter, heb je minder energie of ben je prikkelbaarder. Om te achterhalen hoe het met je gaat kan het helpen om pen en papier te pakken en te gaan schrijven. Stel jezelf de vraag "hoe voel ik mij nu?" en begin gewoon met schrijven. Vaak komt er veel meer dan wat je vantevoren had verwacht. Als het jou helpt om met iemand te praten waar je je goed bij voelt: doen! Of vraag eens aan iemand die dichtbij jou staat hoe hij of zij denkt dat het met je gaat. Vaak merken de mensen die jou vaak zien heel goed wanneer er iets veranderd. Mediteren of wandelen in de natuur zijn ook goede manieren om emoties naar boven te laten komen. Laat ze maar komen en probeer niet te oordelen, je hoeft alleen op te merken wat er is. Merk op en stel jezelf de vraag of er iets is wat je zou willen veranderen in je gevoel en/of agenda en taken. Vaak heb je daar meteen al je antwoord.

Manier 2: Hoe ziet de verdeling van jouw dag of week eruit?

Misschien maak je al een tijdje een planning en heb je de ingevulde planbladen bewaard. Als je een planboekje gebruikt kun je sowieso gemakkelijk terugbladeren. Deze afgelopen weken geven waardevolle informatie want ze kunnen jouw veel inzicht geven in waar eventuele 'energielekken' zitten. Pak bijvoorbeeld eens jouw planning van afgelopen week erbij en markeer alle taken en bezigheden die je heel leuk vond en waar je energie van kreeg. Markeer vervolgens alle taken in een andere kleur die je niet per se heel leuk vond, maar waarvan je wel weet dat ze goed voor je zijn. Misschien is dat bijvoorbeeld sporten voor jou. Pak als laatste een ander kleurtje en markeer alle energievreters. Dingen die je doet omdat ze 'moeten' gebeuren, niet omdat jij het leuk of fijn vindt. Door zo'n overzicht te maken heb je op een heel gemakkelijke manier jouw balans gemonitord. Dit hoeft niet overeen te komen met hoe je je voelt, maar het geeft wel inzicht in waar je energie naar toe gaat en of dit de goede dingen zijn.

Tip: heb je nog geen ingevulde planning of plan je nog helemaal niet? Begin dan vandaag met het opschrijven van alles wat je doet vandaag en deze week en bestel bijvoorbeeld het planpakketje. Dit is een laagdrempelig product en helpt je om een paar dag- en weekplanningen te ervaren.

Inspiratielijstje om weer in balans te komen

 • Energiegevers vergroten. Dit is een redelijk makkelijke manier om meer lucht en positiviteit in te bouwen in je dagelijks leven. Plan de dingen die jij fijn vindt, vaker of langer in. En hou je eraan :)
 • Energienemers wegnemen. De dingen die jij echt niet leuk vindt en doet omdat ze 'moeten', kun jij waarschijnlijk zó opnoemen. Elimineer of verminder ze zoveel mogelijk uit je planning of kijk of iemand jou kan helpen.
 • Mediteren. Dit klinkt heel moeilijk al zeg ik het zelf, maar mediteren is niets meer dan even niets doen en je op je ademhaling richten. Laat alle gedachtes aan je voorbij gaan zonder er iets mee te doen, af te dwalen of te oordelen. En dat klinkt gemakkelijker dan dat het is, maar oefening baart kunst.
 • Ademhalingsoefening. Focus je op je (buik-)ademhaling of zet eens een fijne begeleide bodyscan op.
 • Sluit je ogen voor 1 minuut. Geloof me, dit is echt de moeite waard om af en toe even te doen.
 • Dankbaarheidsoefening. Schrijf iedere dag drie dingen op waar jij dankbaar voor bent. Dit kost je maximaal 5 minuten en brengt op een laagdrempelige manier meer positiviteit in je leven. Er is absoluut altijd iets om dankbaar voor te zijn, hoe klein of groot ook. Probeer maar eens!
 • Houd cyclussen bij. Misschien ben jij ook gevoelig voor de energie van de maan. Houd eens een tijdje de maanstanden bij en kijk hoe je je daarbij voelt. En voor de dames kan het heel goed helpen om de lente, zomer, herfst en winter van jouw menstruatiecyclus in een hoekje op jouw planner te schrijven zodat je hier een beetje rekening mee kan houden. Deze seizoenen kunnen sterk van invloed zijn op jouw energieniveau dus probeer het eens een tijdje uit.
 • Gezondere eetkeuzes maken. Pak eens een appel in plaats van een koekje. Je lijf (en energieniveau) zal je hier dankbaar voor zijn.
 • Pak iets vaker de fiets. De natuur en beweging doen wel wonderen. Je lijf wordt hier echt blij van en jij dus (uiteindelijk) ook.
 • Ga 's avonds eerder naar bed. Al is het maar een kwartiertje, het geeft toch een fijn en beter gevoel en je kunt nét iets langer rusten.
 • Maak 's ochtends je bed op. Probeer het maar eens als je dit nog niet doet. Door het opmaken van je bed start je de dag met een beter gevoel, omdat je meteen al een taakje gedaan hebt. Je sluit de nacht af en verlaat een slaapkamer met een netjes opgemaakt bed. Ook wel heel fijn om 's avonds zo weer de kamer op te komen. Ook dit kun je absoluut zien als een stukje zelfzorg.
Ik hoop dat deze inzichten en inspiraties jou helpen om je energieker te voelen! Ben ik iets vergeten of heb jij andere maniertjes die jou helpen? Laat het mij gerust weten!
Vorige blog
Volgende blog

Zoek