Ga door naar tekst

Een goed begin van het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is alweer aangebroken! 2023 stond voor mij eigenlijk al eerder dan ik het zelf in de gaten had voor de deur. Wat is 2022 omgevlogen, vind je ook niet? Ik schreef vorige week per ongeluk nog ergens november.. eeeh januari natuurlijk! Maar inmiddels ben ik – gelukkig – al iets meer gewend aan het idee.

Een nieuw jaar is een uitgelezen kans voor veel mensen om met een schone lei te beginnen en nu eindelijk aan die ene droom of dat ene project te werken. Zo voelt het althans, want 1 januari is natuurlijk gewoon een dag zoals ieder andere. Maar voor mijzelf voelt het toch ook altijd weer als een soort nieuw begin. Een perfect moment om met goede moed, hernieuwde energie en een frisse wind weer tegen mijn persoonlijke en zakelijke doelen aan te gaan. En een geweldig moment om in een nieuwe planner of agenda te starten, natuurlijk! Voordat ik deze webshop had en mijn eigen planners ging gebruiken, zocht ik ieder jaar weer heel grondig mijn nieuwe agenda of een jaarplanner voor het nieuwe jaar uit. Wat een feestje vond ik dat! Nu ik mijn eigen planners gebruik is het voor mij misschien wat saaier, maar als je eenmaal hebt ontdekt wat voor jou werkt is dat natuurlijk ook hartstikke fijn! Het allerbelangrijkste aan een planner of agenda is natuurlijk dat het een voor jou goed en passend (en liefst mooi!) hulpmiddel moet zijn.

"Nu ga ik hier echt aan beginnen"

Maar goed, ik dwaal af, want in dit blog wil ik het graag met je hebben over alle nieuwe dromen en doelen die je misschien ook wel voor jezelf gesteld hebt en hoe je hiermee om kunt gaan. Het is super als je goede voornemens hebt en motivatie voelt om er écht mee aan de slag te gaan. Maar doelen zullen dromen blijven als je niet in de actie gaat. En misschien herken je het wel, dat die acties soms best snel omlaag zakken op jouw prioriteitenlijstje met to do's. Ik snap het, er moet ook veel gebeuren. Of je hebt beperkte energie waar je rekening mee moet houden. Maar die dingen mogen je er eigenlijk niet van weerhouden om dit jaar weer niet voldoende tijd aan jezelf en jouw dromen en doelen te kunnen besteden. Dat is zonde en ik gun jou zoveel meer! 

Van dromen naar doelen door te plannen

Maar wat kun je dit jaar dan anders doen zodat het wél lukt? Zodat je aan het einde van dit jaar terugblikt en je mega trots en dankbaar kunt voelen omdat je die dingen die voor jou belangrijk waren, de tijd en ruimte hebt gegegeven en je misschien al wel mooie resultaten ziet? Dit kun jij ook doen door al je dromen en doelen heel inzichtelijk en overzichtelijk te gaan maken op een voor jou fijne manier. Hieronder leg ik je graag stap voor stap uit hoe je dit zou kunnen doen. Al deze stappen kun je trouwens in deze jaarplanners met diverse planoverzichten en doelen- en reflectiepagina's perfect kwijt.

Stap 1. Maak het inzichtelijk

Maak jouw dromen en doelen visueel op een voor jou prettige manier. Werk met post-its, google sheets, een moodboard, een kladje, een to do lijstje, een agenda of een planner of noem maar op. Schrijf alle dingen op waar je dit jaar aan wilt werken of visualiseer ze. Tip: in de prikkelarme jaarplanner heb je superveel ruimte om al jouw dromen en doelen helemaal uit te schrijven!

Stap 2. Maak het overzichtelijk

Overzichtelijk bedoel ik in deze stap niet heel letterlijk. Want een overzichtje van wat je wilt dit jaar heb je al gemaakt. Wat ik hiermee wel bedoel is het overzichtelijk en behapbaar maken van hoe je gaat komen naar wat je precies wilt. De kleine stapjes naar het grotere doel die ontzettend belangrijk zijn! Deze kleine stapjes zorgen ervoor dat je je doel of project overziet en dat je jezelf gemotiveerd houdt. Je boekt namelijk steeds een klein beetje resultaat, iedere keer dat je een stapje zet. Ga dus voor ieder doel na welke stappen je moet zetten om dit doel te kunnen behalen en schrijf dit ook uit.

Stap 3. Inplannen!

Dit is wat mij betreft de belangrijkste stap. Want ik heb zelf ook al meerdere malen ervaren dat alleen het uitdenken en uitschijven al bijna kan voelen alsof je al op de helft bent. En dat je alles keurig op orde hebt. En dat is misschien aan het begin ook wel zo, maar als je de stappen niet inplant, zullen er altijd zaken tussendoor komen die belangrijker of noodzakelijker lijken. Het inplannen zelf kan ook steeds in kleinere stukjes. Daarmee bedoel ik dat je werkt vanaf je jaardoel naar wat je dagelijks of wekelijks zou kunnen doen. Je zou deze volgorde of stukjes hiervan kunnen gebruiken: jaarlijks -> per kwartaal -> maandelijks -> wekelijks -> dagelijks.

Stap 4. Geef jezelf wat ruimte

Het hoeft niet perfect, echt niet. En als het een keer een dagje of weekje niet lukt is er ook geen man overboord. Je mag jezelf op ieder moment herpakken en jezelf eraan herinneren wat je graag wilt en waarom je dat graag wilde. Of praat er met iemand over zodat diegene jou kan helpen om dóór te gaan. Het allerbelangrijkste is dat je kleine stapjes blijft zetten en je doel voor ogen houdt. 

Ik wens je superveel succes (en plezier!) met alles wat je aangaat, aanpakt en tegen zult komen dit jaar! En vergeet vooral niet om je (kleine of grote) successen te vieren en zoveel mogelijk van de mooie en kleine dingen te genieten onderweg.

Vorige blog
Volgende blog

Zoek