Ga door naar tekst

Zo flexibel mogelijk plannen? Deze uitwisbare pennen zijn onmisbaar!

Zo flexibel mogelijk kunnen plannen op papier, wie wil dat nu niet. Want weinig dingen zijn zo frustrerend dan moeten krassen op je super-in-elkaar-gezette planning omdat er een afspraak geannuleerd of verplaatst wordt. Zelf herken ik het heel erg: vroeger 'durfde' ik nauwelijks in een nieuwe agenda of jaarplanner te beginnen omdat ik bang was deze te verprutsen. Alles moest super netjes en ik deed dan ook mijn best om zo netjes mogelijk en foutloos te schrijven. Maar als ik dan een foutje maakte of de plannen veranderde, dan was alles verpest. Misschien herken je dit stukje perfectionisme wel, of in ieder geval de behoefte om je agenda of planner altijd strak en overzichtelijk te houden. Zonder gekras of pijltjes trekken. Hoe heerlijk zou het zijn om foutjes of wijzigingen gewoon aan te kunnen passen? Ik kan je vertellen: deze magische pennen bestaan! En ze zijn mijn lifesavers sinds ik ze heb ontdekt. Gewoon schrijven met een pen of markeren met een marker, en dit vervolgens weer uit kunnen gummen net als bij een potlood. Dit maakt plannen op een papieren dagplanner of weekplanner opeens enorm flexibel en daarom vertel ik heel graag in dit blog wat meer over ze.

Uitwisbare pennen en markeerstiften, wat zijn dat?

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar uitwisbare pennen bieden écht praktisch dezelfde schrijfervaring als normale pennen. De speciale inkt binnenin de pen doet de truc: door thermische eigenschappen reageert de inkt op warmte. Deze warmte ontstaat door wrijving als je gaat gummen en daardoor 'verdwijnt' de inkt. Eigenlijk verdwijnt de inkt niet werkelijk, maar het wordt meer een soort onzichtbaar gemaakt. Je zult namelijk wel altijd nog een klein beetje kunnen zien dat er op die plek geschreven is geweest. Dat komt ook omdat je met je pen het papier een beetje indrukt tijdens het schrijven en deze mini groefjes blijf je zien als je goed kijkt of met je vinger of het papieroppervlak voelt. Maar ook zoals ik noemde is de inkt niet helemaal weg. Leg je papier met uitgegumde tekst eens in de vriezer en je zult zien dat wat je geschreven had, weer terugkomt. Als dat niet magisch is?

Pilot FriXion pennen in alle soorten, kleuren en maten

Pilot Corporation of Europe is een internationaal bedrijf die de Pilot FriXion (frixion = wrijving) lijn met uitwisbare schrijfwaren heeft uitgebracht. Dit A-merk levert binnen deze lijn allerlei soorten uitwisbare pennen en markeerstiftenin alle soorten, maten en kleuren. Er zijn niet alleen van dit merk uitwisbare schrijfwaren op de markt. Ik zie ze toevallig ook al een tijdje bij de HEMA liggen. Ik heb ondanks de goedkopere prijs nooit de behoefte gehad om deze uit te proberen, maar ze zullen ongetwijfeld ook werken. Ik ben namelijk als persoon redelijk merkvast: als iets bevalt dan bevalt het en voor kwaliteit betaal ik graag wat meer. In deze webshop vindt je daarom alleen uitwisbare producten van Pilot omdat ik zelf bekend ben met de kwaliteit en jullie graag de beste ervaring wil bieden. Al is dat laatste dan natuurlijk relatief, omdat de kwaliteit van andere merken misschien net zo goed kan zijn. Graag neem ik je hierbij globaal mee met alle soorten schrijfproducten die binnen de FriXion lijn zijn uitgebracht en wat de verschillen en voor- en nadelen precies zijn.

Pilot FriXion ball pennen

Deze pennen mag je zien als balpennen: ze hebben een losse dop en speciale penpunt met gel roller waardoor je heerlijk kunt schrijven. De Pilot FriXion ball pennen zijn verkrijgbaar is superveel verschillende kleuren (los, maar ook in handige set verpakkingen) en in diverse pendiktes. Schrijf je groot of heb je liever een wat bredere penpunt? Dan is deze pen ideaal voor jou. Als enige pen uit de hele Pilot FriXion lijn is deze balpen namelijk verkrijgbaar met een schrijflijn van 1.0 mm. Je shopt ze daarnaast ook in de medium / standaard schrijflijn van 0.7 mm.
- Nadelen: de losse dop kun je makkelijker kwijtraken en de pennen raken helaas wat sneller leeg dan normale pennen.
- Voordelen: iedere pen bevat een gum (je hebt dus geen losse accessoires nodig) en zijn navulbaar met navullingen die je in iedere gewenste kleur meteen kunt meebestellen.

Pilot FriXion clicker pennen

De clicker pen is toch wel mijn persoonlijke favoriet. Ze zijn wat minder gel-achtig dan de balpennen en bootsen naar mijn idee toch echt wel het beste een normale, standaard pen na. De Pilot Frixion clicker pen is daarnaast lekker compact: door de uitschuifbare clip heb je geen losse dop plus je kunt je pen meteen mooi overal aan bevestigen zodat je deze niet snel meer kwijt zult raken. De pennen schrijven wat preciezer en meer fijntjes en zijn daardoor perfect voor de precieze of kleine schrijver. Clicker pennen zijn verkrijgbaar in een medium / standaard schrijflijn van 0.7 mm, maar er is ook een extra fijne variant verkrijgbaar en daarmee schrijf je een 0.5 mm lijn. Ook deze pennen zijn natuurlijk zowel los als in diverse leuke setjes verkrijgbaar en in alle kleuren van de regenboog.
- Nadelen: de pennen raken helaas wat sneller leeg dan normale pennen.
- Voordelen: iedere pen bevat een gum (je hebt dus geen losse accessoires nodig) en zijn navulbaar met navullingen die je in iedere gewenste kleur meteen kunt meebestellen.

Pilot FriXion fineliners

Naast de twee bovenstaande pennen is er ook aan de creatieveling of extra fijnschrijver gedacht. Met deze Pilot FriXion fineliners kun je echt alle kanten op. Ik vind ze zelf iets minder geschikt om mee te plannen omdat ze wel heel fijn zijn, maar natuurlijk kan dat wel gewoon! Deze fineliners schrijven een schrijflijn van 0.45 mm. Het verschil met de 0.5 mm uitvoering van de clicker pen lijkt daarmee niet zo groot, maar beide varianten hebben een ander soort punt. Deze fineliner penpunt is recht toe, recht aan en schrijft daardoor het fijnste van allemaal. Deze fineliners shop je in verschillende setjes met leuke kleurencombi.
- Nadelen: deze pennen zijn helaas niet navulbaar.
- Voordelen: iedere pen bevat een gum (je hebt dus geen losse accessoires nodig) en zijn perfect voor andere doeleinden dan plannen, zoals kaarten maken, knutselen of creatief tekenen zoals handletteren of kalligraferen. Perfect in combinatie met een bullet journal dus bijvoorbeeld.

Pilot FriXion highlighters

Last but not least: de FriXion highlighters of ook wel 'overlijners' genoemd. Met deze geweldige stiften combineer je het onmisbare van het uitwissen met het ideale van markeerstiften. Deze markers zijn namelijk ook gewoon uitwisbaar, net als de pennen. Hoe heerlijk is dat? Ideaal voor als je graag markeringen gebruikt in je planning om onderscheid te maken tussen verschillende intensiteiten of categorieën en daarmee superveel overzicht te creëren.
- Nadelen: deze highlighters zijn helaas niet navulbaar.
- Voordelen: iedere marker bevat een gum (je hebt dus geen losse accessoires nodig) en zijn ook perfect voor creatieve uitspattingen.

Welk uitwisbaar schrijfproduct past het beste bij jou?

Enthousiast geworden over alle mogelijkheden en verschillende producten? Neem hier een kijkje in het hele assortiment Pilot FriXion schrijfwaren en probeer eens een pen uit. Ik kan je beloven dat je er absoluut geen spijt van zult krijgen! Naast bovenstaande producten kun je in deze webshop van Planjeweek.nl natuurlijk ook navullingen in alle kleuren bestellen en ook zijn er losse gummen verkrijgbaar. Alhoewel je deze eigenlijk niet los nodig hebt, maar wel heel fijn kunnen zijn voor als je net wat preciezer wilt kunnen gummen of natuurlijk gewoon als leuke extra accessoire voor je in je vrolijke etui en als aanvulling op je eigen Pilot collectie. Voor persoonlijk advies kun je natuurlijk ook altijd even een berichtje sturen, dan denk ik graag met je mee welke pen het beste bij jou zou passen.

Vorige blog
Volgende blog

Zoek