Ga door naar tekst

Als ADHD’er rust in je hoofd? Dit zijn de voordelen van een ADHD planner!

Voor veel mensen met ADHD en concentratieproblemen kan het leven soms aanvoelen als een constante stroom van prikkels en chaos. Vanaf het moment dat je 's ochtends wakker wordt, lijkt het alsof je gedachten alle kanten op schieten en je de grip op je dag meteen al dreigt te verliezen. Is dit misschien al herkenbaar voor je? In dit blog neem ik je mee in alle voordelen die het gebruik van een ADHD planner kan bieden als je deze diagnose hebt of jezelf in bovenstaande herkend. Een papieren planner kan namelijk een super handig hulpmiddel zijn om orde te scheppen in de chaos en rust te vinden in je hoofd en ik vertel je graag waarom!

Wat is een ADHD planner?

Een ADHD planner is in feite een speciaal ontworpen planner, zoals een dagplanner of weekplanner, die rekening houdt met de specifieke behoeften van mensen met ADHD. Het doel is om structuur en overzicht te bieden, zodat je je tijd effectief kunt beheren en taken kunt volbrengen zonder overweldigd te raken. Dit is precies waarom de prikkelarme planners in deze webshop zo fijn kunnen zijn. Het ontwerp van iedere planner is praktisch, super overzichtelijk en je hebt zelfs voldoende ruimte om steeds per kwartier te kunnen plannen. Deze ADHD planners zijn door de rustige en prikkelarme ontwerpen ideaal om eindelijk echt meer rust in je hoofd te creëren. Hieronder neem ik je graag mee in enkele van de voordelen die een ADHD planner kan bieden.

Structuur, overzicht, rust in je hoofd!

Een van de grootste uitdagingen voor mensen met ADHD is vaak het behouden van structuur in het dagelijks leven. Een ADHD planner biedt een gestructureerde manier om je dagen te organiseren en overzichtelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld werken met specifieke secties (in steeds een verschillende kleur pen of markeerstift) voor dagelijkse taken, doelen, afspraken en notities om zo een duidelijk overzicht van je week te behouden. Het helpt je om prioriteiten te stellen en je dagen zinvol in te delen, waardoor je minder snel in de chaos van het moment verzeild raakt. En natuurlijk: het helpt je om niets te vergeten! In je dagplanning of weekplanning kun je namelijk alles kwijt en daarmee verplaats je alle taken, afspraken en notities als het ware van je hoofd regelrecht naar het papier waardoor er rust en overzicht ontstaat.

Realistische weekplanning maken

Het maken van een weekplanning is een van de meest effectieve manieren om de dagelijkse chaos te verminderen. Ik noemde het in de vorige paragraaf al even bij het eerste voordeel, maar het werken met een planner biedt een fijne manier om je dagen beter te kunnen organiseren en overzichtelijker te maken. Met een ADHD planner kun je een duidelijke en realistische weekplanning opstellen, waarbij je ook rekening kunt houden met je energieniveaus en concentratiepieken. Hierdoor kun je je taken en je energie beter verdelen over de week, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen en daarbij ook goed voor jezelf blijft zorgen.

Vergeet nooit meer een afspraak

Voor mensen met ADHD kan het lastig zijn om belangrijke afspraken en deadlines te onthouden. Een ADHD plannerbiedt jou veel ruimte om alle herinneringen en afspraken in te plannen. Sterker nog: dit is heel belangrijk om als een van de eerste stappen te doen zodat je niets inplant op een moment dat het eigenlijk niet gaat. Met een papieren dagplanner of weekplanner hoef je niet meer alleen te vertrouwen op je geheugen, wat natuurlijk echt lastig kan zijn door de chaotische gedachtenstroom die ADHD vaak met zich meebrengt. Je vertrouwd alle afspraken en notities toe aan je planner en klaar is kees.

Vermindering van stress en onrust

Een overvol hoofd kan leiden tot stress, onrust en misschien wel angst. Door een planner te gebruiken, kun je de informatie uit je hoofd halen en op papier zetten. Dit zorgt voor een gevoel van opluchting en vermindert de druk in je hoofd. Je hoeft niet bang te zijn om dingen te vergeten, want alles staat netjes bij elkaar in je planner. Het stelt je ook in staat om de taken die je moet uitvoeren op een gestructureerde manier aan te pakken, wat zelfs stress kan verminderen. Plannen is echter niet iets waar je waarschijnlijk direct je eigen manier in vindt: het is een soort leer- en oefenproces en uitzoeken wat het beste bij jou past en voor je werkt. Bekijk vooral op deze pagina's het stappenplan, diverse handige plantips en allerlei planvoorbeelden om inspiratie op te doen.

Een planner biedt flexibiliteit

Hoewel structuur belangrijk is, is het ook belangrijk om flexibel te blijven. Er kan altijd iets wijzigen aan je plannen of afspraken, of misschien zijn er dagen waarop je je niet goed genoeg voelt om je – op voorhand productief geplande dag – helemaal af te werken. Natuurlijk kun je ook met ADHD planners wijzigingen aanbrengen in je planning Het is juist heel belangrijk dat een planning je niet het gevoel geeft ergens aan vast te zitten, maar juist vooral een gevoel van controle en overzicht te geven. Veranderd er dus iets aan je planning? Voel je vrij en flexibel om deze aanpassingen gewoon door te voeren. De tip die ik voor je heb om super flexibel te kunnen plannen, is het gebruik van uitwisbare pennen en uitwisbare highlighters. Ik heb zelfs een hele blog geschreven over alle voordelen en de soort Pilot FriXionproducten die er zijn: Blog: 'Zo flexibel mogelijk plannen? Deze uitwisbare pennen zijn onmisbaar!'. Deze Pilot FriXion uitwisbare schrijfwaren stellen je in staat om je planning aan te passen zonder je hele week te ontregelen. Dat geeft nog eens een fijn en rustig gevoel!

Conclusie

In een wereld die vaak overweldigend kan zijn, kan een ADHD planner dus echt een heel waardevol hulpmiddel zijn voor mensen met de diagnose ADHD. Een papieren planner biedt structuur, overzicht en de mogelijkheid om rust in je hoofd te vinden. Dus, als je op zoek bent naar een manier om de chaos te temmen, meer rust in je hoofd te creëren en je dagen met meer controle en voldoening door te komen, overweeg dan zeker om een ADHD planner te proberen. Bekijk zeker ook even alle verschillende planners die je in deze webshop kunt vinden en kijk welke het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Vorige blog
Volgende blog

Zoek