Ga door naar tekst

Hoe het allemaal begonnen is

Wauw, dit is wel even een mijlpaal voor mij. Mijn allereerste blog! Ik wil jullie meenemen in allerlei dingen rondom mij, de webshop en de producten die ik maak voor Planjeweek.nl en daarom wil ik vanaf dit jaar regelmatig gaan bloggen. Ik hoop dat jij het net zo leuk vindt om de blogs te lezen als ik om ze te schrijven ;) Lees je gezellig mee?

Mijn eigen burn-out

In deze eerste blog wil ik vertellen over hoe het allemaal begonnen is. Deze webshop en alle producten die ik zelf ontwerp en aanbied. In 2016 ben ik helaas zelf burn-out geraakt. Hier vertel ik uitgebreider over in een blog met mijn burn-out verhaal, maar waar het vooral om ging was dat een opeenstapeling was van zoveel factoren. Net als bij vrijwel iedere burn-out is er eigenlijk nooit één oorzaak. Bij mij waren er zoveel dingen aan de hand, dat ik niet meer kón. Ik had zoveel stress en hartkloppingen heel de dag door en sliep nauwelijks meer. Er zijn ook mensen die een burn-out hebben en juist alleen maar moe zijn en slapen. Wat heerlijk leek mij dat, maar ik had helaas het tegenovergestelde. Alles in mij schreeuwde dat ik enorm moe was maar ik kreeg geen oog dicht.

Intensieve driedaagse deeltijdbehandeling

In 2017 ben ik gestart met een intensieve groepstherapiebehandeling. Deze behandeling volgde ik op maandags, woensdags en vrijdags en heeft uiteindelijk 16 maanden geduurd. Tijdens deze behandeling (waar ik graag in een andere blog ook dieper op in ga) kregen wij ook een therapiegroep 'Leefgebieden'. Op de een of andere manier vond ik dit zo'n fijne en lekkere praktische therapievorm: ik was dan helemaal in mijn element. Met anderen meedenken, lekker praktisch bezig zijn, schema's invullen en maken. Ik vond het heerlijk. Eigenlijk was ik een beetje vergeten dat ik altijd zo goed was in dingen structureren en regelen, maar dat kwam in deze groep weer helemaal naar boven. Mijn therapeuten gaven aan dat ze zagen dat ik veranderde als we hiermee bezig waren en dat dit stukje echt dichtbij mij staat. 

Een weekschema voor mijzelf

Tijdens deze fijne therapiegroep bedachten we dat het fijn zou zijn als ik voor mijzelf ook eens een weekschema zou maken. Als grafisch vormgever zijnde was dat voor mij eigenlijk ook heel makkelijk te realiseren dus ben ik daar kort daarop meteen mee aan de slag gegaan. Ik had toentertijd maanden geleden al wat dagoverzichten gemaakt maar een fijne, overzichtelijke en vooral ruime weekplanner leek mij toch eigenlijk wel veel handiger. Ik ben eerst nog even op zoek gegaan op Google en in wat winkels gekeken, maar steeds als ik een weekplanner vond dan was er zo weinig scrijfruimte. Daarnaast wilde ik eigenlijk gedetailleerd kunnen plannen, want hoe vaak komt het voor dat je een afspraak hebt om bijvoorbeeld kwart over tien of kwart voor drie? Ik vond het helemaal niet handig als mijn planner dan per half uur of uur ging. Daarnaast zag ik vaak dat de weekenddagen zoveel minder schrijfruimte hadden dan de doordeweekse dagen. Dat vond ik maar onhandig, want natuurlijk had ik ook in het weekend een energietekort en wilde ik die dagen ook kunnen plannen.

Het eerste ontwerp

De conclusie was dus eigenlijk dat ik beter zelf een schema kon ontwerpen, precies zoals we al dachten. Dit had ik in een handomdraai gedaan en het verbaasde me eigenlijk ook dat dit mij niet veel energie kostte. Ik vond het eigenlijk wel weer heel leuk om even met InDesign (ik hou van dit programma) bezig te zijn. Hieronder zie je op de afbeelding het resultaat, oftewel: de allereerste weekplanner (voordat ik bedacht had ze ook te willen gaan verkopen)!

 

 

Enorm fijn hulpmiddel

Het weekschema wat je hierboven kunt zien, heb ik als losse vellen af laten drukken als planner op A3 formaat en ik ben toen wekelijks een planning gaan maken. Het was in het begin wel heel erg wennen voor me en het frustreerde me enorm als de dag toch weer anders liep en ik moest gaan krassen. Sommige weken stonden vol met gekras en pijlen en andere weken verliep het eigenlijk heel soepel. Dit weekschema heeft mij echt goed geholpen om een duidelijk overzicht van de week te krijgen en het allemaal 'simpeler' en 'behapbaarder' te maken. Want ik had soms het idee dat een dag zo voorbij was, maar als ik dan ging plannen kwam ik erachter dat ik eigenlijk nog veel tijd over had. Ook gaf het mij iedere dag een reden om uit bed te komen, omdat het helemaal rot voelde als ik wist dat ik anders meteen achter de feiten aan zou lopen of mijn planning niet zou kunnen halen.

"Hier kan ik anderen mee helpen"

Dat was precies wat ik dacht toen ik langzaamaan weer opkrabbelde en merkte dat ik de weekschema's minder nodig begon te hebben. "Hier kan ik anderen mee helpen", daar was ik van overtuigd. Want hoe 'wanhopig' ik zelf op zoek was naar een passend hulpmiddel en er geen kon vinden, dat zullen absoluut meer mensen zo ervaren of ervaren hebben. Ik had dan nog het geluk dat ik er zelf eentje kon ontwerpen. Mijn droom werd om het leven van mensen met klachten of tijdens herstel een stuk makkelijker te maken en daar een aandeel in te hebben door deze weekplanners aan te gaan bieden. En dat is ook precies wat ik in 2020 ben gaan doen. ♡

Vorige blog
Volgende blog

Zoek