Ga door naar tekst

De top 5 voordelen van plannen

Leuk al die verschillende papieren planners en agenda's die op de markt zijn. Het kan daardoor alleen wel een hele uitdaging zijn om de planner te vinden die écht bij jou past, dus waarom zou je je in deze planner-wereld storten? Waarom zou je überhaupt gaan plannen? Ik kan mij voorstellen dat je je dit afvraagt. In mijn vorige blog deelde ik het verschil met je tussen een agenda een een planner. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van plannen? Want "plannen kost vaak toch meer tijd dan dat het oplevert", denk je misschien? In dit blog neem ik je mee in de voordelen die plannen met zich mee kan brengen. 

 

Dit ga je ontdekken:

  • Voordeel 1: Plannen bespaart tijd
  • Voordeel 2: Plannen creëert rust
  • Voordeel 3: Plannen geeft inzicht en kan (op een goede manier) confronterend zijn
  • Voordeel 4: Plannen geeft structuur
  • Voordeel 5: Plannen zorgt voor flexibiliteit
  • Welk van de voordelen van plannen ervaar jij het meest?
  • "O jee, ik deed weer teveel op een dag"

 
Voordeel 1: Plannen bespaart tijd

Ja, echt! Een van de voordelen van plannen is dat het je tijd bespaart. Maar hoe bespaart het je uiteindelijk tijd als het maken van een goede planning soms wel een half uur tot een uur kan duren? Dat komt omdat het opschrijven van al je taken en activiteiten veel ruimte in je hoofd vrijmaakt. Daarnaast is het heel helder hoe je dag er ongeveer uit zal gaan zien en dat geeft rust (zie ook voordeel 2).
Je taken krijg je gemakkelijker gedaan omdat je voor jezelf hebt ingekaderd hoe lang je met bepaalde werkzaamheden of activiteiten bezig wilt zijn en daardoor efficiënter kan werken. Dat geeft een soort stok achter de deur, die je zonder planning niet zou hebben. Je zult zien dat je met een goede planning ook meer gedaan krijgt op een dag dan wanneer je impulsief reageert op alles wat voorbij komt of steeds moet bedenken wat het volgende is wat je wil gaan doen.

Voordeel 2: Plannen creëert rust

Een van mijn favoriete voordelen van plannen is dat je met een goede planning meer rust in je leven kan krijgen. Door het maken van een goede planning creëer je veel rust in je hoofd. Je hebt alles opgeschreven waar je mee rondloopt, wat je moet en wil doen en de dingen die je echt niet moet vergeten. Het is helder hoe je dag of week zal verlopen (mits er geen "gekke" dingen tussendoor komen natuurlijk) en waar je aan wilt werken.

Maar niet alleen in praktische zin creëert plannen rust; maar juist ook heel letterlijk. Want in een goede planning horen ook momenten van rust en me-time thuis. Leuke en/of ontspannende activiteiten waar je weer van kan opladen. Tijd voor jezelf wat je bewust vrij kan plannen en niet ongemerkt weer opgevuld wordt door de gebeurtenissen van alledag.

Voordeel 3: Plannen geeft inzicht en kan (op een goede manier) confronterend zijn

Is geconfronteerd worden een voordeel? Ja, dat is het zeker! Misschien niet meteen, maar ik weet zeker dat je (uiteindelijk) blij zult zijn met het inzicht wat je hebt gekregen. Houd eens een tijdje bij wat je doet op een dag en in de week. Dus ga nog niet volgens een nieuw nieuw ritme plannen of hoe je jouw dag of week het liefste zou willen, maar schrijf eerst eens op waar nu je tijd naartoe gaat. Hoe zien jouw dagen en weken er nu uit? Hoe is de verdeling tussen inspannende en ontspannende activiteiten? 

Startende planners raad ik altijd aan om eerst hun huidige ritme eens in kaart te brengen. Op die manier kom je er heel snel achter waar bijvoorbeeld de verbeterpunten zitten, je juist veel te veel of te weinig doet op een dag, wat de 'quick-wins' zijn en/of jouw structuur op dit moment consistent is. Er kan geen groei of verbetering zijn zonder eerst te kijken waar je precies aan mag werken. En daar is een planner dus echt ideaal voor.

Met de A4 jaarplanners van Planjeweek.nl kan je de voordelen van plannen optimaal benutten.

Voordeel 4: Plannen geeft structuur

Een van de grootste voordelen van plannen is dat het je meer structuur in je dagelijks leven geeft. Met name als je gebruikt maakt van een weekplanner, kun je supergoed je structuur in kaart brengen. Op welke tijden ga je naar bed en sta je op? Hoelaat eet je gemiddeld? Je hebt alle dagen vervolgens helder en duidelijk naast elkaar op een rijtje. Of het nu om je oude, huidige of gewenste nieuwe ritme gaat; een planner geeft direct veel overzicht. Op die manier kun je heel gemakkelijk werken aan een nieuwe dag- en weekstructuur.

Voordeel 5: Plannen zorgt voor flexibiliteit

Dit is waarschijnlijk wel het allerlaatste waar je aan moet denken als het om voordelen van plannen gaat. Want als eenmaal de planning gemaakt is, dan zit je daar gewoon aan vast en heb je geen ruimte om nog flexibel te kunnen zijn. Toch? Ik zou haast willen zeggen dat het tegenovergestelde waar is, maar dat is wellicht wat optimistisch. Want natuurlijk is het wel lastiger om spontaan nog allerlei dingen te kunnen ondernemen zonder zaken te moeten schuiven (tenzij je veel ruimte open had gelaten natuurlijk), maar anderzijds is een planning niet in beton gegoten.

Het is vooral bedoeld als hulpmiddel, houvast en stok achter de deur. Het maakt waarschijnlijk dat je bewuster keuzes maakt over wijzigingen of veranderingen, maar daardoor ben je zeker niet minder flexibel.

Doordat plannen uiteindelijk tijd bespaart (voordeel 1) en zorgt voor rust en inzicht (voordeel 2 en 3), krijg je eigenlijk onderaan de streep meer tijd en ruimte om flexibel te kunnen zijn. Flexibel plannen doe je trouwens extra makkelijk met het gebruik van uitwisbare Pilot FriXion schrijfwaren. Jawel, dit zijn pennen en markeerstiften met speciale inkt die je gewoon uit kunt gummen. Wat mij betreft onmisbaar in combinatie met jouw planner!

Welk van de voordelen van plannen ervaar jij het meest?

Misschien - als je al plant - ervaar je deze voordelen al wel of herken je er een aantal. Maar vooral hoop ik dat deze voordelen jou de streep over trekken om te blijven plannen of om te starten met plannen. Het is in het begin misschien even wennen, maar iedere keer als ik een planning maak levert het mij eigenlijk altijd wel iets op. Eigenlijk zou ik standaard iedere week een planning moeten maken, maar persoonlijk vind ik het prettiger om hem erbij te pakken als ik merk dat ik daar behoefte aan heb.

"O jee, ik deed weer teveel op een dag"

Dit krijg ik vrij regelmatig van klanten te horen. Na een tijdje van minder lekker in hun vel zitten, pakten ze dan toch hun planner er weer bij en al snel merkten ze dat ze toch eigenlijk weer teveel aan het doen waren op een dag. Of hun tijd besteedden aan voor hun niet de juiste dingen. Dit heeft 1 op 1 te maken met voordeel 3, maar mischien herken jij deze ook wel. Leuk als je mij wilt laten weten welk voordeel jij ervaart door te plannen!

Vorige blog
Volgende blog

Zoek